Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia - boki zostaw puste.
Krok 2 - przygotowanie bez
Przygotuj oddzielnie dwa blaty bezowe - jeśli masz dwie takie same formy to możesz je upiec jednocześnie.
Białka krótko zmiksuj aby się lekko napuszyły.
2 x 2 białka
Dodaj do nich porcjami cukier miksując na wysokich obrotach miksera - miksuj aż otrzymasz gładkie, białe białka i cały cukier się rozpuści (nie będzie czuć kryształów cukru).
2 x 100 g cukru
Dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny - krótko zmiksuj.
2 x 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 x 0,5 łyżeczki soku z cytryny
Wyłóż bezę do formy i wyrównaj.
Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez około godzinę.
Po upieczeniu bezę obkrój, wyjmij z formy i przygotuj drugi blat bezowy podobnie jak wcześniej.
Ostudź zupełnie bezy.
Krok 3 - przygotuj krem oreo
Serek przełóż do miski i krótko zmiksuj z cukrem pudrem.
250 g serka macarpone, 2 łyżki cukru pudru
Dodaj porcjami kremówkę i miksuj na wysokich obrotach aż otrzymasz gęsty krem.
250 ml śmietany kremówki
Dodaj mleko w proszku i krótko zmiksuj.
50 g mleka w proszku
Ciastka grubo posiekaj.
ok 100 g czarnych ciastek
Dodaj ciastka do kremu i wymieszaj łyżką.
Krok 4 - złożenie ciasta
Na blat bezowy umieszczony w formie wyłóż krem z ciastkami i wyrównaj.
Nałóż drugi blat bezowy pomagając sobie papierem, na którym był pieczony (nie martw się jeśli beza przy tym lekko popęka).
Krok 5 - przygotowanie bitej śmietany
Śmietanę kremówkę zmiksuj razem z cukrem na gęstą bitą śmietanę.