Cofnij
Email Link
Drukuj
QR Code
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Bułeczki tiramisu przepis z filmem
Wypieki Beaty
Puszyste bułeczki z kawowym nadzieniem i kremowym lukrem z mascarpone – tiramisu w nowej, drożdżowej odsłonie!
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
25
minuty
minut
1
godzina
godzinę
40
minuty
minut
Łączny czas
2
godziny
godzin
35
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
,
Desery
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia włoska
Porcje
8
szt
Kalorie
375
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do bułeczek tiramisu
ok 3,5
g
drożdży instant
(pół paczki)
125
ml
mleka
40
g
masła
300
g
mąki pszennej
(2 szklanki)
50
g
cukru
(¼ szklanki)
1
jajko
(rozmiar L)
składniki na nadzienie do bułeczek
50-75
g
serka mascarpone
100
g
cukru
1
łyżka
kawy rozpuszczalnej
składniki na lukier mascarpone
100
g
serka mascarpone
ok 75
ml
śmietanki kremówki
50
g
cukru pudru
Instrukcja
Jak zrobić bułeczki tiramisu krok po kroku
Krok 1 - przygotowanie ciasta na bułeczki
Mleko i masło podgrzej razem do letniej temperatury.
125 ml mleka,
40 g masła
W dużej misie umieść składniki na ciasto.
ok 3,5 g drożdży instant,
300 g mąki pszennej,
50 g cukru,
1 jajko
Dodaj podgrzane mleko i wyrób razem na gładkie ciasto.
Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, tak aby ciasto wyrosło.
Krok 2 - przygotowanie nadzienia do bułeczek
Mascarpone przełóż do miseczki, dodaj cukier i kawę.
50-75 g serka mascarpone,
100 g cukru,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Wymieszaj dokładnie razem.
Krok 3 - przygotowanie bułeczek tiramisu
Wyrośnięte ciasto wyjmij na delikatnie posypany mąką blat i krótko zagnieć ciasto.
Rozwałkuj na dość cienki placek.
Posmaruj całą powierzchnię ciasta masą kawową.
Zwiń ciasto w rulon.
Nożem zaznacz na rulonie 8 porcji - ja najpierw zaznaczam środek, potem środki każdej połówki i na koniec środki każdego kawałka.
Nitką potnij ciasto na plasterki w wyznaczonych miejscach.
Ułóż bułeczki w formie do pieczenia z zachowaniem małych odstępów.
Przykryj bułeczki folią spożywczą lub ręcznikiem i zostaw tak na około 30 minut.
Krok 4 - pieczenie bułeczek tiramisu
Gdy bułeczki podrastają rozgrzej piekarnik do 180 stopni (tryb góra/dół).
Wstaw wyrośnięte bułeczki i piecz przez około 25 minut - aż będą ładnie rumiane.
Po upieczeniu bułeczki delikatnie przestudź.
Krok 5 - przygotowanie lukru mascarpone
Przełóż do miseczki serek mascarpone, dodaj kremówkę i cukier puder - wymieszaj dokładnie.
100 g serka mascarpone,
ok 75 ml śmietanki kremówki,
50 g cukru pudru
Posmaruj lukrem bułeczki.
Film
https://www.youtube.com/shorts/7UDGsN8x-cQ
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
375
kcal
Weglowodany:
55
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
16
g
Słowo kluczowe
bułeczki kawowe, ślimaczki tiramisu, triamisu rolls
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!