Jak zrobić bułeczki z budyniem i borówkami krok po kroku
Krok 1 - przygotowanie rozczynu drożdżowego
Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier i razem zmieszaj.
15 g drożdży świeżych, 1 łyżeczka cukru
Wlej mleko (nie może być zbyt gorące!) i wymieszaj, aż otrzymasz jednolity płyn.
125 ml mleka
Przykryj miseczkę z rozczynem folią spożywczą albo ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 20 minut.
Rozczyn jest gotowy gdy się widocznie napuszy i zgęstnieje.
Krok 2 - przygotowanie ciasta na drożdżówki
Do dużej misy wsyp mąkę i dodaj pozostałe składniki, wlej rozczyn drożdżowy.
300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 40 g masła
Wyrób razem na elastyczne i gładkie ciasto - ja to robię mikserem.
Miskę z ciastem przykryj folia spożywczą albo ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około godzinę, aby wyrosło.
Krok 3 - przygotowanie budyniu do nadzienia
Z mleka do przygotowania budyniu odlej około pół szklanki i dodaj do odlanej części proszek budyniowy oraz cukier (jeśli używasz) - wymieszaj.
1 opakowanie budyniu waniliowego, 380 ml mleka, 3 łyżeczki cukru
Resztę mleka przelej do rondelka, dodaj zmieszany budyń i zagrzej razem (często mieszając), aż otrzymasz gęsty budyń.
Przykryj budyń folią spożywczą, tak aby folia dotykała budyniu i odstaw do wystudzenia.
Krok 4 - przygotowanie bułeczek
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, krótko je zagnieć ręką.
Wyjmij ciasto na delikatnie posypany mąką blat i lekko je ponownie zagnieć.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek o grubości około 0,5 cm.
Posmaruj wierzch ciasta wystudzonym budyniem.
Posyp budyń borówkami.
ok 250-300 g borówek
Zwiń ciasto w rulon zaczynając od węższego boku.
Potnij ciasto na plasterki tak aby otrzymać 8 bułeczek.
Ułóż bułeczki w formie posmarowanej masłem i wysypanej mąką, na koniec przykryj foremkę folią spożywczą lub ściereczką i zostaw tak bułeczki na około 30 minut - aby się napuszyły i lekko podrosły.
Krok 4 - pieczenie bułeczek
Gdy bułeczki podrastają rozgrzej piekarnik do 170℃ w trybie termoobiegu lub 180℃ w trybie góra/dół.
Zdejmij folię z podrośniętych drożdżówek i wstaw formę do piekarnika.
Piecz bułeczki przez około 25 minut - aż będą ładnie rumiane.
Po upieczeniu bułeczki przestudź.
Krok 5 - przygotowanie lukru na bułeczki
Cukier puder przesyp do miseczki i dodaj dwie łyżki mleka - wymieszaj - jeśli lukier jest zbyt gęsty lub cały cukier się nie rozpuścił, to dodaj trochę więcej mleka.