Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i lekko wymieszaj, wlej ciepłe mleko, wymieszaj dokładnie.
15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 120 ml mleka
Kubek z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut, aby zaczęły pracować - mają zgęstnieć i urosnąć.
W tym czasie przygotuj resztę składników ciasta - do dużej miski wsyp mąkę, dodaj olej, resztę cukru oraz jajko.
300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 3 łyżki oleju
Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób elastyczne ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Jak zrobić masę makową do bułek z makiem
Zmielony mak zalej wrzącą wodą - tyle aby go zakryła i odstaw na pół godziny.
200 g maku
Po tym czasie zlej wodę - najlepiej jest wyłożyć gęste sito pieluchą tetrową lub kilkoma warstwami ręczników papierowych i przelać przez to sito mak razem z wodą.
Do odsączonego maku dodaj cukier i jajka - wymieszaj.
70 g cukru, 2 jajka
Możesz teraz dodać do maku ulubione dodatki - posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową. Ja lubię dodać do niego kilka kropel aromatu migdałowego.
orzechy
Jak zrobić bułeczki z makiem
Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany odrobiną mąki blat i krótko zagnieć.
Rozwałkuj ciasto na płaski prostokąt - o grubości max 1 cm.
Posmaruj wierzch ciasta masą makową i zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Pokrój ciasto na 8 kawałków.
Ułóż bułeczki na blaszce do pieczenia - zachowaj między nimi lekkie odstępy.
Przykryj bułeczki ręcznikiem kuchennym i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (tryb termoobieg).
Piecz bułeczki przez około 20 minut - aż będą rumiane, a po upieczeniu ostudź.
Cukier puder na lukier zmieszaj z mlekiem i tak powstałym lukrem posmaruj bułeczki.
100 g cukier puder, 2-3 łyżki mleka
Uwagi
Zamiast przygotowywania masy makowej możesz użyć około 300 g gotowej masy makowej z puszki.