Jak zrobić ciastka owsiane z czekoladą krok po kroku
Krok 1 - przygotuj masło
Miękkie masło przełóż do dużej miski, wsyp cukier oraz dodaj wanilię - zmiksuj razem na wysokich obrotach miksera przez kilka minut.
200 g masła, 150 g cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodaj do masła po jednym jajku i po każdym krótko zmiksuj masę - tylko do połączenia.
2 jajka L
Krok 2 - dodaj suche składniki
Do masy maślanej przesiej przez gęste sito mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
Krótko zmiksuj mikserem na niskich obrotach - tylko do połączenia.
Dodaj do ciasta na ciastka płatki owsiane.
220 g płatków owsianych
Wsyp bakalie - u mnie to posiekane orzechy włoskie i płatki kokosowe oraz posiekaną białą czekoladę.
200 g białej czekolady, ok 50 g płatków kokosowych, ok 100 g orzechów włoskich
Wymieszaj całość łyżką - masa będzie gęsta.
Krok 3 - przygotuj ciastka owsiane
Nabieraj łyżką spore porcje ciasta - my z córką toczyliśmy z niego kulki.
Ułóż ciastka na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciastkami.
Nasadą dłoni lekko spłaszcz każde ciastko.
Krok 4 - upiecz ciastka owsiane
Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego 170 stopni (termoobieg) i piecz przez około 16-18 minut - aż będą ładnie rumiane.
Wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw do ostudzenia na około 10 minut - w tym czasie ciastka lekko stwardnieją i będzie można je zdjąć z blachy (na początku są jeszcze miękkie i delikatne).