Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciastka tiramisu przepis krok po kroku
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, proste i szybkie ciastka z kawą i serkiem mascarpone idealne na słodki deser.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
14
minuty
minut
30
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
14
minuty
minut
Rodzaj
Desery
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia włoska
Porcje
15
sztuk - około
Kalorie
248
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciastka kawowe
110
g
masła
(miękkiego)
150
g
cukru pudru
(1 szklanka)
1
jajko
(rozmiar L - w temp. pokojowej)
250
g
mąki pszennej
(1 ⅔ szklanki)
3
łyżki
kawy rozpuszczalnej
(w proszku)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
¼
łyżeczki
soli
składniki na krem do ciastek
250
g
serka mascarpone
(zimnego)
80
ml
śmietany kremówki
(zimnej)
2
łyżki
cukru pudru
(lub do smaku)
gorzkie kakao
(do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić ciastka tiramisu krok po kroku
Krok 1 - zmiksowanie masła
Masło zmiksuj z cukrem pudrem na jasną i napuszoną masę - ja miksuję około 3 minuty na najwyższych obrotach miksera.
110 g masła,
150 g cukru pudru
Dodaj do masła jajko i krótko zmiksuj na niskich obrotach.
1 jajko
Krok 2 - dodawanie pozostałych składników
Dodaj do jajek część mąki i zmiksuj na niskich obrotach miksera tylko do połączenia.
250 g mąki pszennej
Dodaj proszek do pieczenia i sól - krótko zmiksuj.
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
¼ łyżeczki soli
Wsyp rozpuszczalną kawę w proszku i krótko zmiksuj.
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Dodaj resztę mąki i zmiksuj krótko - tylko do połączenia.
Miskę z ciastem schowaj do lodówki na około 30 minut - aby masa lekko stężała.
Krok 3 - przygotowanie ciastek
Rozgrzej piekarnik do 180 ℃ (tryb góra/dół) lub 170 ℃ (termoobieg).
Nabieraj porcje ciasta dużą łyżką.
Tocz w dłoniach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Ułóż ciastka w odstępach na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku przez około 14 minut.
Po upieczeniu ciastka będą jeszcze bardzo miękkie, po ostygnięciu zaczną lekko twardnieć.
Krok 4 - przygotowanie kremu mascarpone
Do misy przełóż mascarpone, kremówkę oraz cukier puder.
250 g serka mascarpone,
80 ml śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru
Zmiksuj je na gęsty krem.
Krok 5- udekorowanie ciastek
Krem nałóż na ciastka - możesz go przełożyć do woreczka i odciąć w nim róg, aby krem się ładniej prezentował.
Na koniec posyp wierzch ciastek gorzkim kakao.
gorzkie kakao
Film
https://www.youtube.com/shorts/JPH5mskVTpg
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
248
kcal
Weglowodany:
25
g
Białko:
3
g
Tłuszcz:
15
g
Słowo kluczowe
ciastka z kakao, ciastka z kawą, ciastka z mascarpone
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!