Cofnij
Email Link
Drukuj
QR Code
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto bananowo-cukiniowe przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i szybkie wilgotne ciasto z bananów i cukinii oblane lukrem.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
45
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
10
Kalorie
247
kcal
Wyposażenie
Podłużna forma do pieczenia około 30/10 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto bananowo-cukiniowe
225
g
mąki pszennej
(1½ szklanki)
100
g
cukru
(½ szklanki - lub do smaku)
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
cynamonu
0,5
łyżeczki
soli
ok 200
g
bananów
(dojrzałych, waga bez skórki)
2
jajka
(rozmiar L)
120
ml
oleju
ok 250
g
cukinii
składniki na lukier do ciasta
150
g
cukru pudru
(1 szklanka)
ok 2-3
łyżki
mleka
(do konsytencji)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto bananowo-cukiniowe krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół) lub 170℃ (termoobieg).
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą (możesz też wyłożyć ją papierem do pieczenia).
W większej misce zmieszaj razem suche składniki na ciasto.
225 g mąki pszennej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu,
0,5 łyżeczki soli,
100 g cukru
W drugiej misce roznieć porządnie widelcem banany.
ok 200 g bananów
Dodaj do nich jajka oraz olej i wymieszaj.
2 jajka,
120 ml oleju
Wlej mokre składniki do suchych.
Wymieszaj na ciasto - będzie dość gęste.
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach - jeśli jest mocno soczysta, to możesz ją dodatkowo lekko odcisnąć z nadmiaru płynu.
ok 250 g cukinii
Dodaj cukinię do ciasta i wymieszaj dokładnie łopatką.
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 45 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto zupełnie wystudź zanim polejesz je lukrem.
Jak zrobić lukier do ciasta bananowo-cukiniowego
Cukier puder przesyp do miseczki i dodaj porcjami mleko - mieszaj, aż otrzymasz gęsty i lekko płynny lukier.
150 g cukru pudru,
ok 2-3 łyżki mleka
Posmaruj nim wierzch ciasta.
Film
https://www.youtube.com/shorts/9JhXvVzjZD4
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
247
kcal
Weglowodany:
36
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
11
g
Słowo kluczowe
ciasto z bananów i cukinii, ciasto zero waste, wilgotne ciasto cukiniowe
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!