Cofnij
Email Link
Drukuj
QR Code
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto brownie kadayif przepis z filmem
Wypieki Beaty
Brownie kadayif – połączenie czekolady, kadayif i kremu orzechowego. Przepis ze zdjęciami i filmem krok po kroku!
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
50
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
,
Kuchnia bałkańska
Porcje
16
Kalorie
423
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 22/22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto brownie
200
g
masła
200
g
gorzkiej czekolady
200
g
cukru
(1 szklanka)
3
jajka
(rozmiar L)
150
g
mąki pszennej
(1 szklanka)
składniki na polewę czekoladową
50
g
gorzkiej czekolady
100
ml
śmietany kremówki
1
łyżeczka
kawy
(rozpuszczalnej - opcjonalnie)
składniki na warstwę kadayif
ok 150
g
kadayif
ok 150
g
Nutelli
(lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
Instrukcja
Jak zrobić brownie kadayif krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół) albo 170℃ (termoobieg).
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, albo posmaruj masłem i wysyp mąką.
Krok 2 - jak zrobić ciasto brownie
W garnku podgrzej razem masło i połamaną czekoladę.
200 g masła,
200 g gorzkiej czekolady
Podgrzewaj mieszając do jakiś czas, aż otrzymasz jednolitą masę.
Wtedy zdejmij garnek z kuchenki i od razu dodaj cukier - wymieszaj łyżką do połączenia.
200 g cukru
Dodaj do masy czekoladowej po jednym jajku i po każdym energicznie wymieszaj masę.
3 jajka
Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia.
150 g mąki pszennej
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki i upiecz przez około 30 minut.
Zaraz po upieczeniu zrób w cieście widelcem lub patyczkiem dziurki i polej polewą czekoladową.
Krok 2 - jak zrobić polewę czekoladową
Gdy brownie się piecze przygotuj polewę - w rondelku podgrzej kremówkę.
100 ml śmietany kremówki
Gdy będzie gorąca dodaj do niej czekoladę oraz kawę (jeśli używasz).
50 g gorzkiej czekolady,
1 łyżeczka kawy
Wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia czekolady.
Polewą polej wierzch ciasta brownie.
Krok 3 - jak zrobić warstwę kadayif do brownie
Nutellę lub inny krem czekoladowo-orzechowy przełóż do miseczki i krótko podgrzej (np. w mikrofali), tak aby stała się bardziej płynna.
ok 150 g Nutelli
Ciasto kadayif przełóż do większej miski i dodaj nutellę - wymieszaj dokładnie.
ok 150 g kadayif
Wyłóż masę na wierzch brownie i wyrównaj powierzchnię.
Film
https://www.youtube.com/shorts/cgzSO9XzWrY
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
423
kcal
Weglowodany:
46
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
24
g
Słowo kluczowe
brownie z kadayif, ciasto z kadayif
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!