Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto brzoskwiniowiec przepis
Wypieki Beaty
Przepis na przekładane ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami i bitą śmietaną.
4.84
z
6
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
minut
Czas wykonania
20
minut
minut
4
hours
godz
Czas całkowity
5
hours
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
135
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 lub 24/24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na biszkopt do ciasta
4
białka
(- z jajek rozmiar L)
4
żółtka
100
g
cukru
(- pół szklanki)
100
g
mąki pszennej
(- 2/3 szklanki)
2
łyżki
mąki ziemniaczanej
składniki na brzoskwinie w galaretce
1
puszka
brzoskwiń w syropie
(około 800 g)
2
opakowania
galaretki brzoskwiniowej
(+ 1 litr wody )
składniki na poncz do nasączenia biszkoptu
125
ml
wody
(letniej)
125
ml
soku z brzoskwiń
składniki na krem śmietankowy
500
ml
śmietany kremówki
(- u mnie 30% - mocno schłodzonej)
2-3
łyżki
cukru pudru
(- lub do smaku)
3
łyżeczki
żelatyny
(+ trochę wody)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do ciasta przekładanego
Białka zmiksuj z cukrem aż będą białe i mocno gęste.
4 białka,
100 g cukru
W tym czasie przesiej przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną.
100 g mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
4 żółtka
Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto na biszkopt.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt ostudź.
Zdejmij ciasto z papieru do pieczenia i przekrój na dwa blaty.
Przełóż ponownie spodni blat (razem z papierem) do foremki i nasącz biszkopt ponczem przygotowanym ze zmieszanej wody z sokiem z brzoskwiń.
125 ml wody,
125 ml soku z brzoskwiń
Jak zrobić brzoskwinie w galaretce
Galaretki przygotuj wg opisu na opakowaniu i odstaw do wystudzenia.
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
Brzoskwinie odsącz z soku i pokrój w niedużą kostkę.
1 puszka brzoskwiń w syropie
Dodaj pokrojone owoce do galaretki i odstaw do lekkiego stężenia.
Nie wylewaj od razu galaretki na biszkopt bo może z niego spłynąć.
Gdy masa brzoskwiniowa zacznie tężeć i gęstnieć, wtedy przełóż ja na przygotowany biszkopt.
Na wierzchu ułóż drugi blat ciasta i jego również nasącz ponczem.
Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin.
Jak zrobić krem śmietankowy
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj razem z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta.
500 ml śmietany kremówki,
2-3 łyżki cukru pudru
Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - daj jej tyle, żeby zakryła żelatynę.
3 łyżeczki żelatyny
Gdy żelatyna napęcznieje to ją krótko podgrzej (ja podgrzewam max 10 sekund w mikrofalówce).
Do płynnej żelatyny dodaj łyżkę ubitej śmietany, wymieszaj i dopiero wtedy przelej do reszty śmietany.
Zmiksuj szybko śmietanę z żelatyną.
Przełóż bitą śmietanę na wierzch ciasta, wyrównaj i schowaj do lodówki do schłodzenia.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
135
kcal
Weglowodany:
16
g
Protein:
3
g
Tłuszcz:
7
g
Słowa kluczowe
ciasto z brzoskwiniami, ciasto z galaretką i brzoskwiniami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!