Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto drożdżowe z budyniem przepis
Wypieki Beaty
Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe pieczone z budyniem i kruszonką.
4.39
z
34
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
2
godziny
godzin
20
minuty
minut
Czas gotowania
40
minuty
minut
Łączny czas
3
godziny
godzin
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
20
Calories
223
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe:
375
g
mąki pszennej
((2,5 szklanki) )
50
g
cukru
((1/4 szklanki) )
50
g
oleju
((użyłam kokosowy))
2
jajka
( - użyłam rozmiar L)
20
g
drożdży
(świeżych )
1
łyżeczka
cukru
( do drożdży)
125
ml
mleka
(letniego )
składniki na nadzienie z budyniu do ciasta
2
budynie
( śmietankowe lub waniliowe - opakowanie na pół litra mleka)
750
ml
mleka
4
łyżki
cukru
składniki na kruszonkę do drożdżówki
100
g
masła
125
g
mąki pszennej
((niepełna szklanka) )
75
g
cukru
((mniej więcej 1/3 szklanki) )
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką
Krok 1 - przygotuj rozczyn drożdżowy do ciasta
Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Wlej letnie mleko i dokładnie wymieszaj.
50 g cukru,
1 łyżeczka cukru,
125 ml mleka
Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Krok 2 - wyrób ciasto drożdżowe
W dużej misie umieść mąkę, jajka, cukier oraz olej.
375 g mąki pszennej,
50 g cukru,
2 jajka,
50 g oleju
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - aż ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
Krok 3 - przygotuj budyń do ciasta
W tym czasie przygotuj budyń - z 750 m odlej mniej więcej pół szklanki mleka, a resztę zagotuj.
750 ml mleka
Do odlanego mleka wsyp budynie i cukier - dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do gotującego się mleka - energicznie wymieszaj.
2 budynie,
4 łyżki cukru
Gotowy budyń odstaw do przestudzenia - wierzch przykryj folią spożywczą, to nie utworzy się twarda skorupka.
Krok 4 - przygotuj ciasto z budyniem
Ciasto po wyrośnięciu ponownie krótko zagnieć.
Formę do pieczenia o wielkości około 20-30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż ciasto drożdżowe i dokładnie rozprowadź.
Na ciasto wyłóż ostudzony budyń.
Krok 5 - przygotuj kruszonkę na ciasto
Z masła, cukru i mąki przygotuj kruszonkę - rozgniatając składniki palcami.
100 g masła,
125 g mąki pszennej,
75 g cukru
Posyp kruszonką wierzch ciasta.
Krok 6 - upiecz drożdżówkę
Piecz ciasto drożdżowe w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (opcja góra/dół) przez około 40 - 50 minut - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
Po upieczeniu ostudź.
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
porcja
Calories:
223
kcal
Weglowodany:
33
g
Protein:
5
g
Tłuszcz:
8
g
Błonnik:
0.7
g
Słowo kluczowe
ciasto z budyniem, drożdżówka z budyniem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!