Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto drożdżowe z jagodami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i kruszonką.
4.41
z
44
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
4
godziny
godzin
Czas gotowania
40
minuty
minut
Łączny czas
4
godziny
godzin
40
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
17
Kalorie
257
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe:
30
g
drożdży
(świeżych )
220
ml
mleka
(ciepłego, nie gorącego)
1
łyżeczka
cukru
(do drożdży)
450
g
mąki pszennej
((3 szklanki) )
70
g
cukru
((1/3 szklanki) )
2
jajka
( - użyłam rozmiar L)
50
g
masła
(rozpuszczonego i przestudzonego )
1
łyżka
octu
składniki na jagody do ciasta
400
g
jagód
1
łyżka
cukru
1
łyżka
maki ziemniaczanej
składniki na kruszonkę do ciasta drożdżowego
100
g
masła
150
g
mąki pszennej
((1 szklanka) )
70
g
cukru
((1/3 szklanki) )
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe z jagodami
Krok 1 - przygotuj rozczyn z drożdży
Drożdże rozkrusz, zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
30 g drożdży,
220 ml mleka,
1 łyżeczka cukru
Krok 2 - przygotuj ciasto drożdżowe
W misie miksera umieść mąkę, jajka, ocet, cukier oraz masło. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
450 g mąki pszennej,
70 g cukru,
2 jajka,
1 łyżka octu,
50 g masła
Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - tak na około godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
Krok 3 - przygotuj formę do pieczenia ciasta
Formę do pieczenia o wymiarach około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto do foremki i równo rozprowadź (możesz pomóc sobie wilgotnymi dłoniami, albo łyżką zamoczoną w wodzie).
Jagody zmieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną - wysyp na ciasto i rozprowadź równą warstwą.
400 g jagód,
1 łyżka cukru,
1 łyżka maki ziemniaczanej
Krok 4 - przygotuj kruszonkę na ciasto
Aby przygotować kruszonkę masło rozetrzyj z mąką i cukrem tak aby powstała grudkowata masa - posyp kruszonką ciasto.
100 g masła,
150 g mąki pszennej,
70 g cukru
Blaszkę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce - w tym czasie ciasto trochę urośnie.
Krok 5 - upiecz ciasto drożdżowe z jagodami
Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb góra/dół).
Piecz ciasto przez około 40-45 minut, aż będzie zarumienione, a patyczek włożony w środek będzie suchy.
Po upieczeniu lekko ostudź.
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
257
kcal
Weglowodany:
35
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
10
g
Słowo kluczowe
drożdżowe ciasto z jagodami, drożdżówka z owocami i kruszonką
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!