Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto dyniowe z kremem Biscoff przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pysze i proste dyniowe ciasto podane z kremem mascarpone zmiksowanym z kremem Biscoff.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
35
minut
minut
Czas całkowity
55
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
24
Kalorie
337
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto dyniowe z kremem Biscoff
250
g
mąki pszennej
(1 i 2/3 szklanki)
150
g
cukru
(3/4 szklanki)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
1,5
łyżeczki
cynamonu
0,5
łyżeczki
gałki muszkatołowej
400
g
puree z dyni
(gęstego )
240
ml
oleju
50
g
kremu Biscoff
(około 1/4 szklanki)
4
jajka
(w temp. pokojowej)
składniki na wierzch do ciasta
500
g
serka mascarpone
(zimnego)
ok 50
g
kremu Biscoff
(1/4 szklanki)
kilka
ciastek Lotus
(pokruszonych - opcjonalnie)
ok 20
g
kremu Biscoff
(lekko podgrzanego)
Instrukcja
Jak zrobić dyniowe ciasto z kremem Biscoff krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wysyp bułką tartą/mąką pszenną.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni - w trybie góra/dół lub do 170 stopni w trybie termoobiegu.
Krok 2 - przygotuj suche składniki
W dużej misce zmieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
250 g mąki pszennej,
150 g cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1,5 łyżeczki cynamonu,
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Krok 3 - przygotuj mokre składniki
Do drugiej miski przełóż puree z dyni, dodaj olej i krem Biscoff.
400 g puree z dyni,
240 ml oleju,
50 g kremu Biscoff
Wbij jajka.
4 jajka
Zmiksuj razem (np. blenderem) na gładką masę.
Krok 4 - zrób ciasto dyniowe
Do suchych składników dodaj mokre i je razem wymieszaj - wystarczy zrobić to rózgą kuchenną, ale można też krótko zmiksować mikserem.
Przelej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
Krok 5 - pieczenie ciasta dyniowego
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto zupełnie ostudź przed dekorowaniem.
Krok 6 - jak udekorować ciasto dyniowe
Serek mascarpone zmiksuj krótko z kremem Biscoff.
500 g serka mascarpone,
ok 50 g kremu Biscoff
Nałóż krem na wierzch ciasta.
Możesz też teraz dodatkowo polać go lekko podgrzanym kremem Biscoff robiąc "esy floresy".
ok 20 g kremu Biscoff
Na koniec posyp ciasto pokruszonym ciastkami Lotus, lub innymi lekko korzennymi ciasteczkami.
kilka ciastek Lotus
Film
https://www.youtube.com/watch?v=qc7eWez9Mio
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz pod przepisem moje wskazówki i ewentualne zamienniki.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
337
kcal
Weglowodany:
23
g
Protein:
5
g
Tłuszcz:
25
g
Słowa kluczowe
ciasto dyniowe z kremem, ciasto dyniowe z mascarpone, ciasto z dyni
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!