Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto dyniowo-orzechowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne dyniowe ciasto z masłem orzechowym.
4.10
z
11
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
10
Kalorie
255
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto dyniowe z masłem orzechowym
220
g
mąki pszennej
(- 1,5 szklanki )
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
mielonego cynamonu
2
jajka
(- użyłam rozmiar L)
200
g
cukru trzcinowego
(- 1 szklanka)
340
g
puree z dyni
120
g
masła orzechowego
około 60
ml
mleka
( - opcjonalnie - do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto dyniowo-orzechowe
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
220 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka mielonego cynamonu
W dużej misce zmiksuj razem masło orzechowe, cukier, jajka i puree z dyni - do połączenia składników.
2 jajka,
200 g cukru trzcinowego,
340 g puree z dyni,
120 g masła orzechowego
Dodaj mąkę i zmiksuj - jeśli masa wydaje się za gęsta, to dodaj trochę mleka (moje puree było dość "wodniste" i nie potrzebowałam dodawać już mleka).
około 60 ml mleka
Przelej ciasto do foremki keksowej o długości 25 cm - wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Piecz ciasto w 180 stopniach (góra/dół) przez około godzinę - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
255
kcal
Weglowodany:
39
g
Białko:
7.4
g
Tłuszcz:
8
g
Błonnik:
3
g
Słowo kluczowe
ciasto z dyni, ciasto z masłem orzechowym, dyniowe ciasto
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!