Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto karmelowo-dyniowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na lekkie ciasto karmelowe z musem kajmakowo-dyniowym.
4.50
z
6
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
50
minut
minut
Czas wykonania
10
minut
minut
4
hours
godz
Czas całkowity
5
hours
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
320
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na biszkopt karmelowy
2
jajka
(rozmiar L)
50
g
cukru
(- 1/4 szklanki)
1
opakowanie
budyniu karmelowego
(- mój miał 35 g)
1
łyżka
mąki pszennej
(- lekko czubata)
składniki na mus kajmakowo-dyniowy
250
g
serka mascarpone
(- schłodzonego)
200
g
masy kajmakowej
(- z puszki)
100
g
puree z dyni
3
łyżeczki
żelatyny
(+ trochę wody)
500
ml
śmietany kremówki
(- mocno schłodzonej)
składniki na polewę czekoladową
100
g
czekolady
(- użyłam mleczną)
75
ml
śmietany kremówki
dodatkowe składniki do ciasta
ok 120
g
masy kajmakowej
gorzkie kakao
(- opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt karmelowy do ciasta
Jajka i cukier przełóż do miski.
2 jajka,
50 g cukru
Zmiksuj aż masa będzie gęsta i prawie biała.
W tym czasie przesiej przez sito proszek budyniowy i mąkę.
1 opakowanie budyniu karmelowego,
1 łyżka mąki pszennej
Dodaj mąkę z budyniem do ubitych jajek i delikatnie wymieszaj.
Przełóż biszkopt do przygotowanej foremki i wyrównaj powierzchnię.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij biszkopt z foremki, połóż górą do dołu na blacie i delikatnie oderwij papier do pieczenia. Ostudź.
Przełóż ciasto ponownie do foremki i jeśli lubisz wilgotne biszkopty, to go lekko nasącz - np. herbatą.
Posmaruj wierzch biszkopta masą kajmakową - ewentualnie możesz zrezygnować z tego kroku.
ok 120 g masy kajmakowej
Jak zrobić polewę czekoladową do ciasta
Podgrzej śmietanę kremówkę w rondelku, gdy będzie lekko gorąca dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do dokładnego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia
75 ml śmietany kremówki,
100 g czekolady
Jak zrobić krem kajmakowo-dyniowy
Do miski włóż serek mascarpone, masę kajmakową i puree z dyni - zmiksuj aż masa będzie gładka.
250 g serka mascarpone,
200 g masy kajmakowej,
100 g puree z dyni
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na wysokich obrotach miksera, tak aby była gęsta.
500 ml śmietany kremówki
Żelatynę zalej zimną wodą - dodaj jej tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw do napęcznia.
3 łyżeczki żelatyny
Krótko podgrzej żelatynę, aby stała się płynna (np. w mikrofalówce), dodaj do niej łyżkę masy dyniowej i dokładnie wymieszaj.
Przelej żelatynę do masy dyniowej i szybko zmiksuj.
Dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj łopatką.
Przełóż mus na biszkopt i wyrównaj wierzch.
Polej wierzch ciasta ostudzoną polewą - możesz wykałaczką przemieszać lekko polewę z musem.
Schowaj ciasto do lodówki, tak aby masa lekko stężała.
Przed podaniem możesz ciasto dodatkowo posypać gorzkim kakao.
gorzkie kakao
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
320
kcal
Weglowodany:
25
g
Protein:
5
g
Tłuszcz:
22
g
Słowa kluczowe
biszkopt karmelowy, ciasto karmelowe, ciasto z musem dyniowym
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!