Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto leniwiec przepis
Wypieki Beaty
Przepis na najprostsze i najszybsze ciasto z jabłkami.
4.34
z
6
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
50
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
10
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
10
Kalorie
190
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto leniwiec
150
g
mąki pszennej
((1 szklanka) )
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
cynamonu
(mielonego )
100
g
cukru
((pół szklanki) )
2
jajka
( - użyłam rozmiar L)
80
ml
oleju
2
jabłka
(duże - w sumie około 300-350 g)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto leniwiec z jabłkami
Jabłka przekrój na ćwiartki (możesz je wcześniej obrać, ale nie musisz), usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w plasterki.
2 jabłka
W jednej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
150 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu
W drugiej misce zmieszaj olej, jajka i cukier.
100 g cukru,
2 jajka,
80 ml oleju
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką - ciasto będzie gęste.
Dodaj jabłka do ciasta (nie przestrasz się, że jest ich zbyt dużo - tak ma być), wymieszaj je z ciastem.
Przełóż jabłka do foremki keksowej o długości około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wystudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Calories:
190
kcal
Weglowodany:
25
g
Protein:
3
g
Tłuszcz:
8.8
g
Błonnik:
1
g
Słowa kluczowe
szybkie ciasto z jabłkami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!