Podziel ciasto na dwie równe części, do jednej dodaj 2 łyżki mąki, a do drugiej – kakao.
2 łyżki kakao, 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto przełóż do dwóch foremek keksowych. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasta są już gotowe).
Ostudź ciasta na kratce.
Jak zrobić krem budyniowy do metrowca
Przygotuj budyń – zagotuj około 600 ml mleka, w pozostałej ilości rozprowadź proszek z budyniu, cukier i mąki. Zestaw z ognia i przestudź. Jeśli nie chcesz, aby na budyniu zrobiła się „skórka”, to przykryj go z wierzchu kawałkiem folii, tak aby dotykała budyniu.
2 budynie waniliowe, 750 ml mleka, 100 g cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki
Wlej mieszaninę do mleka i mieszaj, aż zgęstnieje.
Zestaw z ognia i przestudź. Jeśli nie chcesz, aby na budyniu zrobiła się „skórka”, to przykryj go z wierzchu kawałkiem folii, tak aby dotykała budyniu.
Ostudź budyń.
Miękkie masło zmiksuj porządnie z żółtkiem - miksuj przez kilka minut.
300 g masła, 1 żółtko
Dodawaj po łyżce budyń i miksuj aż krem będzie gładki.
Jak zrobić ciasto metrowiec
Ciasta pokrój na plasterki o grubości około 1 cm.
Każdy kawałek smaruj kremem i układaj kolorami na zmianę przyklejając do siebie kawałki ciasta.
Jeśli zostanie ci krem, to posmaruj ciasto od góry.
Jak zrobić polewę czekoladową do metrowca
Kremówkę umieść w garnuszku i ją podgrzej, czekoladę podziel na cząstki i rozpuść w kremówce.
200 ml śmietany kremówki, 200 g czekolady
Odstaw polewę do wystudzenia i gdy zacznie tężeć polej nią ciasto.
Uwagi
Aby uzyskać paski na cieście, należy je kroić po skosem - takim około 45 stopni.