Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto Minotaur przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne czekoladowe ciasto biszkoptowe przekładane kremem mlecznym z mleka w proszku i obłędnym ganache czekoladowym.
4.90
z
19
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
2
hours
godz
Czas wykonania
20
minut
minut
6
hours
godz
Czas całkowity
8
hours
godz
20
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
24
Kalorie
242
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm lub 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na biszkopt czekoladowy
75
g
mąki pszennej
(pół szklanki)
3
łyżki
kakao
(gorzkiego)
100
g
cukru
(pół szklanki)
4
białka
(rozmiar L)
4
żółtka
składniki krem mleczny z mlekiem w proszku
200
g
masła
(miękkiego)
120
ml
mleka
(pół szklanki)
50
g
cukru
(1/4 szklanki)
2
szklanki
mleka w proszku
(- około 200 g)
składniki krem czekoladowy
250
g
mascarpone
250
ml
śmietany kremówki
200
g
gorzkiej czekolady
dodatkowe składniki do ciasta
woda z cukrem
(do nasączenia)
masa kajmakowa
(opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt czekoladowy
Ubij białka z cukrem na gęstą i puszystą masę.
100 g cukru,
4 białka
Mąkę przesiej przez sito razem z kakao.
75 g mąki pszennej,
3 łyżki kakao
Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
4 żółtka
Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg).
Piecz biszkopt przez około 15-20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić krem mleczny z mlekiem w proszku
Mleko przelej do rondelka, dodaj cukier i zagotuj aż cukier się rozpuści - odstaw do wystudzenia.
120 ml mleka,
50 g cukru
Masło przełóż do miski i miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut - aż stanie się białe i bardziej puszyste.
200 g masła
Do ubitego masła dodawaj po trochu mleko z cukrem oraz mleko w proszku - aż do wykorzystania całości.
2 szklanki mleka w proszku
Jak zrobić krem czekoladowy
Śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj do zupełnego rozpuszczenia.
250 ml śmietany kremówki,
200 g gorzkiej czekolady
Odstaw czekoladę do wystudzenia.
Serek mascarpone lekko zmiksuj, dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj dokładnie razem.
250 g mascarpone
Jak złożyć ciasto minotaur
Biszkopt nasącz wodą z cukrem (albo osłodzoną herbatą).
woda z cukrem
Posmaruj wierzch masą kajmakową (jeśli używasz).
masa kajmakowa
Wyłóż krem mleczny i dokładnie rozprowadź po całym cieście.
Na krem mleczny wyłóż krem czekoladowy.
Ciasto schowaj do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia.
Ciasto najlepiej przed podaniem wyjąć trochę wcześniej z lodówki (z pół godziny), aby kremy lekko zmiękły i stały się delikatniejsze.
Przed podaniem możesz ciasto dodatkowo posypać gorzkim kakao.
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
242
kcal
Weglowodany:
16
g
Protein:
10
g
Tłuszcz:
15
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!