Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto mleczna kanapka przepis
Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne czekoladowe ciasto przekładane kremem z dodatkiem mleka w proszku oraz konfiturą.
4
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
hour
godz
Czas wykonania
30
minut
minut
1
hour
godz
Czas całkowity
2
hours
godz
30
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
24
Kalorie
340
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości 20/30 lub 24/24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na czekoladowy biszkopt
4
białka
(z jajek rozmiar L)
4
żółtka
100
g
cukru
(- pół szklanki)
100
g
mąki
(- 2/3 szklanki)
2
łyżki
kakao
2
łyżki
mąki ziemniaczanej
składniki na krem mleczny do mlecznej kanapki
0,5
szklanki
mleka
50
g
cukru
(1/4 szklanki)
200
g
masła
(miękkiego )
220
g
mleka w proszku
(2 szklanki - mleko ma być tłuste i niegranulowane)
składniki na polewę czekoladową do ciasta
100
g
gorzkiej czekolady
100
ml
śmietany kremówki
1
łyżka
miodu
dodatkowe składniki do ciasta
1
słoiczek
konfitury
(użyłam z czerwonych owoców od Stovit)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowy biszkopt do ciasta mleczna kanapka
Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste, puszyste i białe.
4 białka,
100 g cukru
W tym czasie przesiej przez sito mąkę, kakao i mąkę ziemniaczaną.
100 g mąki,
2 łyżki kakao,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
4 żółtka
Wsyp suche składniki i bardzo delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto - wyrównaj powierzchnię.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 20-30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na dwa płaskie blaty.
Jak zrobić krem mleczny do ciasta mleczna kanapka
W rondelku podgrzej mleko razem z cukrem - do momentu aż cukier się rozpuści. Ostudź do temperatury pokojowej.
0,5 szklanki mleka,
50 g cukru
Miękkie masło przełóż do dużej miski i miksuj aż się napuszy i nabierze białej barwy.
200 g masła
Dodaj do masła mleko z cukrem na zmianę z mlekiem w proszku.
220 g mleka w proszku
W formie do pieczenia ułóż jeden z blatów ciasta - nasącz go jeśli lubisz (ja nasączyłam ciasto wodą z dodatkiem cukru i odrobiny soku z cytryny).
Wyłóż cały krem i rozprowadź równą warstwą.
Na krem wyłóż konfiturę Stovit i delikatnie rozsmaruj.
1 słoiczek konfitury
Przykryj całość drugim blatem i jego też nasącz.
Jak zrobić polewę czekoladową do polania ciasta
W rondelku podgrzej kremówkę, gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę.
100 ml śmietany kremówki,
100 g gorzkiej czekolady
Wymieszaj dokładnie - do rozpuszczenia.
Dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
1 łyżka miodu
Polewą posmaruj wierzch ciasta.
Całość schowaj do lodówki na około godzinę.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
340
kcal
Weglowodany:
35
g
Protein:
14
g
Tłuszcz:
15
g
Słowa kluczowe
ciasto z mlekiem w proszku, mleczna kanapka ciasto
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!