Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto murzynek przepis
Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjnego murzynka z gorzkim kakao i margaryną. To pyszne czekoladowe ciasto na sporą blachę będzie smakować każdemu. Spróbujcie koniecznie!
4.84
z
12
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
40
minut
minut
2
hours
godz
Czas całkowity
3
hours
godz
10
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
porcje
Kalorie
333
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm albo tortownicę o średnicy około 26 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na murzynka
1
kostka
margaryny
((250 g) możesz użyć też masło)
0,5
szklanki
mleka
(- 120 ml)
1,5
szklanki
cukru
(- 300 g)
4
białka
(z jajek rozmiar L)
4
żółtka
4
łyżki
kakao
((jeśli lubisz bardziej intensywne ciasta, możesz dać więcej))
2
szklanki
mąki pszennej
(- 300 g)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
2-3
łyżki
kwaskowatego dżemu
(- opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto murzynek krok po kroku
W dużym garnku rozpuść razem margarynę, mleko, cukier i kakao.
1 kostka margaryny,
0,5 szklanki mleka,
1,5 szklanki cukru,
4 łyżki kakao
Gotuj mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści.
Odlej 2/3 szklanki masy czekoladowej (będzie zużyta jako polewa), a resztę masy ostudź.
Zmieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia.
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj żółtka pojedynczo do masy czekoladowej i krótko zmiksuj.
4 żółtka
Dodaj porcjami mąkę i miksuj - pod koniec masa zrobi się gęsta.
Moja mama często też w tym momencie lubi dodać kwaskowaty dżem - np. z czarnej porzeczki - 2-3 czubate łyżki.
2-3 łyżki kwaskowatego dżemu
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
4 białka
Dodaj pianę do ciasta w dwóch partiach - mieszaj delikatnie łyżką, aż piana się dobrze połączy z ciastem.
Wylej ciasto do przygotowanej foremki (ja piekłam w foremce 30/20) i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu przestudź.
Odłożoną część masy czekoladowej ponownie podgrzej, a następnie posmaruj nią wierzch ciasta.
Notatki
Ciasto możesz upiec również w dużej keksówce lub w tortownicy - wtedy ciasto piecz dłużej - nawet do 50 minut.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
333
kcal
Weglowodany:
40
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
17
g
Słowa kluczowe
ciasto czekoladowe, murzynek ciasto
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!