Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto owocowe Donny Hay przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciasto z owocami.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
45
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
15
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia australijska
Porcje
12
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na proste ciasto owocowe
125
g
masła
(miękkiego )
150
g
cukru
(3/4 szklanki)
2
jajka
((użyłam rozmiar L))
225
g
mąki pszennej
(przesianej - 1,5 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
ekstraktu waniliowego
0,5
szklanki
mleka
((125 ml))
1
jabłko
(średnie, pokrojone na ćwiartki (bez gniazda), a następnie na plasterki)
1
garść
malin
((użyłam mrożone) albo innych drobnych owoców - np. borówek lub jagód)
2
łyżki
cukru trzcinowego
Instrukcja
Jak zrobić proste ciasto owocowe
Masło zmiksuj z cukrem.
125 g masła,
150 g cukru
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
225 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do masy maślanej dodaj ekstrakt z wanilii oraz po jednym jajku - na zmianę z łyżką mąki.
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
2 jajka
Dodaj resztę mąki oraz mleko, krótko zmiksuj.
0,5 szklanki mleka
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki o średnicy 22 cm.
Na wierzchu ułóż plastry jabłka oraz maliny.
1 jabłko,
1 garść malin
Posyp wierzch ciasta cukrem trzcinowym.
Piecz ciasto owocowe w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (w trybie termoobiegu) przez około 45 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
ciasto z owocami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!