Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto red velvet przepis
Wypieki Beaty
Przepis na słynne amerykańskie czerwone ciasto red velvet.
4.37
z
11
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
35
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
5
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
24
Calories
402
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto red velvet
400
g
mąki pszennej
(- 2 i 2/3 szklanki)
2
łyżki
gorzkiego kakao
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
110
g
masła
(miękkiego)
240
ml
oleju
200
g
cukru
(-1 szklanka - jeśli lubisz słodkie ciasta daj 1,5 szklanki)
3
jajka
(- u mnie rozmiar L)
240
ml
maślanki
(w temperaturze pokojowej)
2
łyżeczki
octu
czerwony barwnik
(- użyłam w żelu - do uzyskania koloru)
składniki na lukier do ciasta red velvet
150
g
cukru pudru
(- 1 szklanka)
2
łyżki
masła
2
łyżki
mascarpone
Instrukcja
Jak zrobić ciasto red velvet
Przesiej razem przez sito mąkę, sodę i gorzkie kakao.
400 g mąki pszennej,
2 łyżki gorzkiego kakao,
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
110 g masła,
200 g cukru
Wlej do masła cienkim strumieniem olej i zmiksuj do połączenia.
240 ml oleju
Dodaj do masła jajka i krótko zmiksuj.
3 jajka
Wsyp mąkę na zmianę z maślanką - krótko zmiksuj, dodaj ocet.
240 ml maślanki,
2 łyżeczki octu
Dodaj barwnik - najlepiej w żelu lub w proszku i zmiksuj.
czerwony barwnik
Przelej ciasto do foremki.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 35 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić lukier do ciasta red velvet
W rondelku podgrzej razem masło i serek mascarpone.
2 łyżki masła,
2 łyżki mascarpone
Gdy się roztopią dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
150 g cukru pudru
Polej lukrem ciasto.
Uwagi
Ciasto mimo lukru na wierzchu nie jest mocno słodkie, więc możesz dodać do niego więcej cukru.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
402
kcal
Weglowodany:
37
g
Protein:
5
g
Tłuszcz:
26
g
Słowo kluczowe
aksamitne ciasto, amerykańskie ciasto, ciasto velvet
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!