Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto tofee z jabłkami przepis krok po kroku
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ucierane ciasto pieczone z kawałkami jabłka i siekanymi cukierkami krówkami.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
11
Kalorie
333
kcal
Wyposażenie
Podłużna forma keksowa do pieczenia o długości około 25-27 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto toffee z jabłkami
125
g
masła
(miękkiego)
150
g
cukru trzcinowego
(¾ szklanki)
2
jajka
(rozmiar L w temp. pokojowej)
250
g
mąki pszennej
(1⅔ szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
ok 200
g
jabłka
ok 100
g
cukierków krówek
(lub miękkich toffee)
składniki na wierzch ciasta
100
g
serka mascarpone
(zimnego)
50
ml
śmietany kremówki
(zimnej - u mnie 30%)
ok 30
g
sosu karmelowego
(lub do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto toffee z krówkami krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką pszenną.
Rozgrzej piekarnik do 160 ℃ (termoobieg) lub 170 ℃ (tryb góra/dół).
Jabłko przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój owoc w mniejszą kostkę.
ok 200 g jabłka
Cukierki pokrój na mniejsze kawałki.
ok 100 g cukierków krówek
Krok 2 - przygotowanie ciasta ucieranego
Zmiksuj masło z cukrem na wysokich obrotach miksera - ja miksowałam kilka minut.
125 g masła,
150 g cukru trzcinowego
Mąkę pszenną zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
250 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj do ciasta po jednym jajku i łyżce mąki - zmiksuj krótko - tylko do połączenia składników.
2 jajka
Dodaj porcjami resztę mąki i zmiksuj na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia - nie miksuj za długo!
Dodaj do ciasta posiekane krówki oraz jabłko - wymieszaj łyżką - ciasto będzie gęste.
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Krok 3 - pieczenie ciasta
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Krok 4 - przygotowanie kremu na ciasto
Serek mascarpone i zimną kremówkę zmiksuj razem na wysokich obrotach miksera przez około 2 minuty.
100 g serka mascarpone,
50 ml śmietany kremówki
Dodaj sos karmelowy i delikatnie wymieszaj.
ok 30 g sosu karmelowego
Nałóż krem na ciasto - możesz dodatkowo polać delikatnie krem sosem karmelowym.
Film
https://www.youtube.com/shorts/Sn_iYcqTY_c
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
333
kcal
Weglowodany:
42
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
17
g
Słowo kluczowe
ciasto z cukierkami, ciasto z jabłkami, ciasto z krówkami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!