Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto z cynamonowym wierzchem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto z cynamonem i chrupiącym wierzchem.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
50
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia australijska
Porcje
24
Calories
193
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na cynamonową posypkę do ciasta
175
g
cukru trzcinowego
( albo kokosowego (1 szklanka) )
2
łyżeczki
mielonego cynamonu
1
łyżka
kawy
(rozpuszczalnej - proszek lub granulki)
składniki na ciasto:
375
g
mąki pszennej
((2 i pół szklanki) )
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
200
g
cukru
((1 szklanka) )
4
jajka
(rozmiar L)
1,5
szklanki
mleka
(360 ml)
250
g
masła
(rozpuszczonego i ostudzonego - można też użyć olej)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z cynamonem i kawą
Zmieszaj razem składniki posypki.
175 g cukru trzcinowego,
2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1 łyżka kawy
Zmieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia.
375 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka krótko zmiksuj z cukrem.
200 g cukru,
4 jajka
Dodaj do jajek mąkę na zmianę z mlekiem i masłem.
1,5 szklanki mleka,
250 g masła
Przelej połowę ciasta do formy do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Posyp ciasto połową posypki.
Wlej resztę ciasta i wysyp resztę posypki.
Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50-55 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
193
kcal
Weglowodany:
23
g
Protein:
4
g
Tłuszcz:
9
g
Słowo kluczowe
ciasto z cynamonem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!