Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto z czerwoną porzeczką przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste ucierane ciasto pieczone z kwaskowymi czerwonymi porzeczkami oraz słodką kruszonką.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
50
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
10
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
264
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 23-24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ucierane ciasto
110
g
masła
(miękkiego)
200
g
cukru pudru
(1⅓ szklanki)
300
g
mąki pszennej
(2 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
2
jajka
(rozmiar L w temp. pok.)
120
ml
mleka
(w temp. pok.)
ok 500
g
czerwonej porzeczki
składniki na kruszonkę
60
g
masła
80
g
cukru
(trochę ponad ⅓ szklanki)
100
g
mąki pszennej
(⅔ szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić ucierane ciasto z czerwonymi porzeczkami krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 170℃ (w trybie termoobiegu) albo 180℃ (tryb góra/dół).
Formę do pieczenie posmaruj masłem i wysyp bułką tartą albo wyłóż papierem do pieczenia.
Porzeczki oberwij, umyj i osusz.
ok 500 g czerwonej porzeczki
Krok 2 - przygotowanie ciasta
Masło zmiksuj razem z cukrem przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera - tak aby masa nabrała puszystości oraz jasnego koloru.
110 g masła,
200 g cukru pudru
Dodaj pojedynczo jajka i po każdym krótko zmiksuj na niskich obrotach - tylko do połączenia.
2 jajka
Dodaj około połowę mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera.
300 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj mleko i krótko zmiksuj.
120 ml mleka
Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj - wyłącz mikser, gdy widać jeszcze resztki mąki.
Wtedy przemieszaj już tylko ciasto łyżką.
Dodaj do ciasta około połowę porzeczek i delikatnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy.
Wysyp pozostałe porzeczki.
Krok 3 - przygotowanie kruszonki
Składniki na kruszonkę ugnieć razem widelcem, albo palcami tak aby otrzymać grudkowatą masę.
60 g masła,
80 g cukru,
100 g mąki pszennej
Posyp kruszonką wierzch ciasta.
Krok 4 - pieczenie
Wstaw formę z ciastem do piekarnika, wstaw mniej więcej na środku piekarnika i piecz przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Film
https://www.youtube.com/shorts/QB-sNhvwrhc
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
264
kcal
Weglowodany:
49
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
8
g
Słowo kluczowe
ciasto z porzeczkami, ucierane ciasto porzeczkowe
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!