Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto z jabłkami i orzechami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na szybkie ciasto z jabłkami prażonymi i orzechami laskowymi.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
368
kcal
Wyposażenie
Przepis na foremkę do pieczenia o wielkości około 20/40 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na puszyste ciasto z jabłkami i orzechami
3
jajka
( rozmiar L)
200
g
cukru
((1 szklanka) )
300
g
mąki pszennej
((2 szklanki) )
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1,5
łyżeczki
mielonego cynamonu
1/4
łyżeczki
mielonych goździków
0,5
łyżeczki
gałki muszkatołowej
(mielonej )
120
ml
oleju
360
g
Jabłek Prażonych Stovit
((pół słoika) )
100
g
orzechów
( laskowych lub włoskich (około pół szklanki) grubo posiekanych )
Instrukcja
Jak zrobić puszyste ciasto z jabłkami i orzechami
Jajka utrzyj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
3 jajka,
200 g cukru
Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i przyprawami (możesz użyć 2 łyżeczki przyprawy do piernika zamiast tych kilku różnych przypraw).
300 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/4 łyżeczki mielonych goździków
Do ubitych jajek wlej cienkim strumieniem olej i ciągle miksuj.
120 ml oleju
Wsyp mąkę i miksuj na niskich obrotach.
Dodaj jabłka oraz orzechy i delikatnie wymieszaj łyżką.
360 g Jabłek Prażonych Stovit,
100 g orzechów
Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przelej ciasto.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
368
kcal
Weglowodany:
43
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
2
g
Słowo kluczowe
ciasto z jabłkami prażonymi, puszysty jabłecznik
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!