Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Cynamonowe babeczki z kajmakiem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na aromatyczne nieduże babeczki z cynamonem i słodkim kajmakiem na wierzchu.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
10
minut
minut
Czas wykonania
18
minut
minut
Czas całkowity
28
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Kalorie
230
kcal
Składniki
składniki na cynamonowe babeczki z kajmakiem
270
g
mąki pszennej
((1 i 3/4 szklanki) )
1,5
łyżeczki
mielonego cynamonu
1
czubata łyżeczka
proszku do pieczenia
1
szczypta
soli
100
g
masła
(miękkiego )
100
g
cukru
((pół szklanki) )
1
jajko
(rozmiar L)
120
ml
mleka
około 150
g
masy kajmakowej
( z puszki)
Instrukcja
Jak zrobić cynamonowe babeczki z kajmakiem
Masło zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach.
100 g masła,
100 g cukru
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
270 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szczypta soli
Do masy maślanej dodaj jajko oraz łyżkę mąki - krótko zmiksuj.
1 jajko
Dodaj mniej więcej połowę mąki oraz mleko - krótko zmiksuj.
120 ml mleka
Dodaj resztę mąki i zmiksuj tylko do połączenia składników.
Nałóż ciasto do mini foremek na babki (ja użyłam 6 takich foremek oraz 6 foremek na oponki).
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 17-18 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem, a do środka nałóż trochę masy kajmakowej.
około 150 g masy kajmakowej
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
230
kcal
Weglowodany:
30
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
10
g
Słowa kluczowe
babeczki cynamonowe, babeczki z kajmakiem
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!