Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Cytrynowe blondie z borówkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i szybkie cytrynowe ciasto z borówkami.
4.75
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Calories
356
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 24/24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto blondie
200
g
masła
(miękkiego )
150
g
cukru
((2/3 szklanki) )
2
jajka
(rozmiar L)
3
łyżki
soku z cytryny
300
g
mąki pszennej
((2 szklanki) )
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
150
g
borówek
((1 szklanka) )
składniki na lukier do blondie
150
g
cukru pudru
((1 szklanka) )
2
łyżki
soku z cytryny
trochę mleka
Instrukcja
Jak zrobić ciasto blondie z borówkami
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę (jeśli użyjesz cukier puder, to pójdzie to szybciej :)).
200 g masła,
150 g cukru
Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i krótko zmiksuj.
2 jajka
Dodaj sok z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3 łyżki soku z cytryny,
300 g mąki pszennej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Zmiksuj krótko - tylko do połączenia składników.
Przełóż ciasto do formy pieczenia o wielkości około 24/24 cm.
Na wierzch wysyp borówki i lekko wciśnij w ciasto.
150 g borówek
Piecz w 180 stopniach - tryb góra/dół - przez około 30-35 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Przygotuj lukier - do miski wsyp cukier puder, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
150 g cukru pudru,
2 łyżki soku z cytryny
Jeśli lukier jest za gęsty to dodaj trochę mleka.
trochę mleka
Posmaruj lukrem wierzch ciasta.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
356
kcal
Weglowodany:
42
g
Protein:
4
g
Tłuszcz:
19
g
Słowo kluczowe
ciasto blondie, ciasto cytrynowe z borówkami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!