Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Cytrynowy placek z borówkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne i pyszne ciasto cytrynowe pieczone z borówkami.
4.87
z
15
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
10
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
20
Kalorie
334
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę około 23/33 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto cytrynowe z borówkami
230
g
masła
(miękkiego )
250
g
cukru
(1 i 1/4 szklanki)
4
jajka
( - użyłam rozmiar L)
2
łyżeczki
ekstraktu z wanilii
( - lub ziarenka z połowy laski wanilii)
60
ml
soku z cytryny
((mniej więcej z jednej cytryny))
skórka starta z cytryny
300
g
mąki pszennej
(2 szklanki)
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
250
g
borówki
składniki na lukier do cytrynowego ciasta
150
g
cukru pudru
(1 szklanka)
1
łyżka
soku z cytryny
skórka starta z cytryny
((opcjonalnie))
trochę
wody
( lub mleka - do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić cytrynowy placek z borówkami
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
230 g masła,
250 g cukru
Dodaj do masy wanilię, sok z cytryny i skórkę z cytryny - krótko zmiksuj.
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
60 ml soku z cytryny,
skórka starta z cytryny
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
300 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym chwilę miksuj - do połączenia.
4 jajka
Na koniec wsyp mąkę i krótko zmiksuj - nie miksuj zbyt długo, bo ciasto będzie potem twarde.
Wsyp borówki i delikatnie wymieszaj łyżką.
250 g borówki
Przelej ciasto do foremki o wielkości około 23/33 cm.
Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto lekko ostudź.
Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru sok z cytryny i wymieszaj - dodaj odrobinę mleka lub wody, aby lukier nabrał odpowiedniej konsystencji.
150 g cukru pudru,
1 łyżka soku z cytryny,
trochę wody
Wylej lukier na ciasto i rozprowadź po całej powierzchni.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
334
kcal
Weglowodany:
47.7
g
Protein:
4
g
Tłuszcz:
14.5
g
Błonnik:
0.5
g
Słowa kluczowe
ciasto z borówkami, cytrynowe ucierane ciasto
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!