Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Czekoladowe ciasto z dżemem przepis
Wypieki Beaty
Zobacz mój przepis na szybkie i proste ciasto czekoladowe z dżemem z czarnej porzeczki. To ciasto jest bardzo smaczne i szybko znika :)
4.32
z
102
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
50
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
20
Kalorie
283
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe:
300
g
mąki pszennej
((2 szklanki) )
200
g
cukru
((1 szklanka) )
2
łyżki
gorzkiego kakao
(lekko czubate)
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
3
jaja
(rozmiar L)
120
ml
oleju
250
ml
mleka
200
g
dżemu
(Porzeczkowego Stovit - (7 czubatych łyżek))
składniki na polewę czekoladową do ciasta
200
ml
śmietany kremówki
(- użyłam 30%)
100
g
czekolady gorzkiej
(- jeśli używasz mleczną, to użyj 100 ml kremówki)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto z dżemem krok po kroku
W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
300 g mąki pszennej,
200 g cukru,
2 łyżki gorzkiego kakao,
1 łyżeczka sody oczyszczonej
W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki i dżem.
3 jaja,
120 ml oleju,
250 ml mleka,
200 g dżemu
Wlej mokre składniki do suchych i zmiksuj.
Przelej ciasto do formy do pieczenia (20/30 cm).
Piecz w 170 stopniach (termoobieg - lub 180 stopni tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę. gdy zacznie się gotować zdejmij z palnika.
200 ml śmietany kremówki
Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia.
100 g czekolady gorzkiej
Ostudź polewę i gdy zgęstnieje polej nią ciasto.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
283
kcal
Weglowodany:
32
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
15
g
Słowo kluczowe
ciasto czekoladow z dżemem, murzynek z dżemem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!