Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Smaller
Normal
Larger
Czekoladowe ciasto z jagodami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i jagodami.
4.34
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
minut
Czas wykonania
50
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
30
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
porcji
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto:
200
g
gorzkiej czekolady
230
g
masła
4
jajka
(rozmiar L)
1
szklanka
cukru kryształu
(- 200 g)
1
szklanka
cukru trzcinowego
(- 200 g - można dać pół szklanki)
2
szklanki
mąki pszennej
(- 300 g)
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
szklanka
mleka
(- 250 ml)
4
łyżki
amaretto
((opcjonalnie))
składniki do dekoracji ciasta czekoladowego
250
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
250
g
serka mascarpone
(zimnego)
1
łyżka
cukru pudru
(- lub do smaku)
jagody
( - lub inne owoce np. maliny, wiśnie)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto czekoladowe z czekoladą
Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce - dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego wystudzenia.
200 g gorzkiej czekolady,
230 g masła
Jajka zmiksuj z cukrami na puszystą masę.
4 jajka,
1 szklanka cukru kryształu,
1 szklanka cukru trzcinowego
Mąkę zmieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj porcjami do jajek - na przemian z mlekiem.
2 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka mleka
Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę i amaretto (jeśli używasz) - wymieszaj dokładnie.
4 łyżki amaretto
Przelej ciasto do tortownicy o średnicy około 22 cm.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wystudź ciasto.
Ciasto czekoladowe z jagodami - wykończenie
Śmietanę kremówkę zmiksuj, w trakcie dodaj cukier puder oraz serek mascarpone.
250 ml śmietany kremówki,
250 g serka mascarpone,
1 łyżka cukru pudru
Miksuj, aż masa zgęstnieje, ale nie miksuj zbyt długo, bo może ci się zrobić masło ;)
Wyłóż krem na ciasto i posyp po wierzchu owocami.
jagody
Możesz też ciasto przekroić na pół i włożyć część kremu do środka.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciasto z bitą śmietaną, ciasto z jagodami i kruszonką, czekoladowe ciasto z jagodami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!