Z 400 ml mleka odlej około 100 ml do miseczki i dodaj do niego proszek budyniowy i cukier jeśli masz budyń bez cukru - wymieszaj.
1 opakowanie budyniu truskawkowego, 400 ml mleka, cukier
Pozostałe mleko przelej do rondelka i zacznij podgrzewać.
Dodaj do mleka w rondelku rozmieszany budyń i razem dokładnie zmieszaj - gotuj aż otrzymasz gęsty budyń.
Gorący budyń od razu przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do zupełnego wystudzenia.
Krok 2 - przygotowanie frużeliny z truskawek.
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój owoce na mniejsze kawałki - umieść je w rondelku.
250 g truskawek
Dodaj do truskawek cukier, sok z cytryny, oraz wodę - wymieszaj i zagrzej.
ok 50 g cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, ok. 40 ml wody
Gotuj tak truskawki aż się lekko rozpadną.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niedużą ilością wody.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wlej rozpuszczoną mąkę do gotujących się truskawek i mieszaj aż całość się zagęści.
Odstaw truskawki do wystudzenia.
Krok 3 - przygotowanie bitej śmietany
Kremówkę przelej do wysokiej miski, dodaj cukier puder i zmiksuj razem na wysokich obrotach aż otrzymasz gęstą bitą śmietanę.
250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
Odłóż do miseczki 3-4 łyżki bitej śmietany - będzie do dekoracji deseru.
Krok 4 - przygotowanie kremu truskawkowego
Zdejmij ze schłodzonego budyniu folię spożywczą.
Dodaj do budyniu 2-3 łyżki bitej śmietany i delikatnie razem wymieszaj.
Dodaj resztę bitej śmietany i dokładnie wymieszaj - jeśli masa nie chce się wymieszać na jednolity krem, to możesz go krótko zmiksować mikserem na niskich obrotach.
Krok 5 - złożenie deseru
Na dno pucharków połóż lekko połamane ciastka - jeśli używasz.
4 biszkopty
Nałóż do pucharków krem budyniowy.
Na krem nałóż wystudzoną frużelinę z truskawek.
Udekoruj na koniec deser truskawkowy odłożoną bitą śmietaną.
Podaję kaloryczność, przy produktach które ja użyłam. Szklanka ma pojemność 250 ml. Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki użytych produktów, albo wskazówki do przepisu.