Jak zrobić drożdżówki pistacjowe z malinami krok po kroku
Krok 1 - przygotuj rozczyn drożdżowy
Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj cukier oraz odrobinę letniego mleka - zmieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 125 ml mleka
Dodaj resztę mleka i wymieszaj.
Przykryj miseczkę folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów, aby rozczyn zaczął pracować - na około 20 min.
Krok 2 - przygotuj ciasto drożdżowe na bułeczki
W dużej misie umieść mąkę, cukier, masło w kawałkach oraz jajko.
300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 40 g masła
Dodaj napuszony rozczyn drożdżowy.
Zagnieć elastyczne ciasto - ja wyrabiam je mikserem z założonym hakiem. Wyrabiam przez około 10 minut, aż ciasto ładnie odchodzi od ścianek miski, jest elastyczne i gładkie - ciasto będzie gęste.
Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę, aż ciasto mocno wyrośnie.
Krok 3 - przygotuj bułeczki pistacjowe
Wyrośnięte ciasto wyjmij na tylko delikatnie posypany mąką blat i krótko zagnieć.
Rozwałkuj na cienki placek o grubości około 0,5 cm.
Posmaruj wierzch ciasta kremem pistacjowym.
ok 50 g kremu pistacjowego
Posyp ciasto posiekanymi orzechami pistacjowymi - możesz ich nie dodawać jeśli nie masz.
ok 30 g pistacji
Posyp wierzch ciasta malinami.
ok 100 g malin
Zwiń ciasto w rulon - ja zaczynam od węższego brzegu.
Zaznacz ostrym nożem na cieście miejsca przecięcia bułeczek - ja najpierw zaznaczam środek, potem środki każdej połówki, a następnie jeszcze środki w każdej części.
Pokrój ciasto na bułeczki - polecam użycie nici - np. dentystycznej.
Ułóż bułeczki w większej formie (u mnie posmarowanej masłem i wysypanej mąką) albo na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj je folią lub ręcznikiem i odstaw na około 30 minut aby bułeczki się napuszyły.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (w trybie góra/dół).
Krok 4 - upiecz bułeczki pistacjowe
Bułeczki odkryj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz przez około 20 minut - aż będą ładnie rumiane.
Bułeczki po upieczeniu ostudź.
Krok 5 - przygotuj lukier malinowy do bułeczek
Cukier puder przesyp do miseczki i dodaj do niego rozgniecione widelcem maliny.
150 g cukru pudru, 50 g malin
Dodaj 1 łyżkę mleka i wymieszaj razem - jeśli trzeba do dodaj troszkę więcej mleka.
ok 1 łyżka mleka
Posmaruj lukrem bułeczki.
Na koniec możesz je dodatkowo posypać posiekanymi pistacjami.