Cofnij
Email Link
Drukuj
QR Code
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Drożdżowe rogaliki Biscoff przepis z filmem
Wypieki Beaty
Domowe rogaliki drożdżowe z kremem Biscoff – miękkie, pachnące i oblane lukrem. Sprawdź przepis ze zdjęciami i filmem!
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
25
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
2
godziny
godzin
55
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
,
Desery
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
8
sztuk
Kalorie
361
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na rogaliki Biscoff
300
g
mąki pszennej
(2 szklanki)
50
g
cukru
(¼ szklanki)
1
jajko
(rozmiar L)
1
łyżeczka
drożdży instant
125
ml
mleka
(letniego)
40
g
masła
(miękkiego)
8
łyżeczek
kremu Biscoff
składniki na polewę Biscoff do rogalików
100
g
białej czekolady
50
ml
śmietany kremówki
1
łyżka
kremu Biscoff
(lekko czubata)
Instrukcja
Jak zrobić rogaliki Biscoff krok po kroku
Krok 1 - przygotowanie ciasta drożdżowego
Do większej miski dodaj składniki na ciasto - pamiętaj, aby mleko nie było zbyt gorące!
300 g mąki pszennej,
50 g cukru,
1 jajko,
1 łyżeczka drożdży instant,
125 ml mleka,
40 g masła
Wyrób ciasto mikserem (hakiem) albo ręcznie - wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia i podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć i wyłóż na delikatnie posypany mąką blat.
Rozwałkuj ciasto na okrągły placek o grubości około 0,5 cm.
Potnij ciasto na 8 trójkątów - ja najpierw przekrajam na cztery, a potem każdy kawałek jeszcze na pół.
Krok 2 - formowanie rogalików Biscoff
Na podstawie trójkąta nałóż po łyżeczce kremu Biscoff i go lekko rozsmaruj w kierunku wierzchołka - ale nie dochodź do brzegów.
8 łyżeczek kremu Biscoff
Zwiń trójkąty w rulony zaczynając od podstawy - delikatnie rozciągaj przy tym ciasto.
Ułóż rogaliki na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między rogalikami.
Przykryj rogaliki ściereczką i zostaw tak na około 30 minut, aby się napuszyły.
Krok 3 - pieczenie rogalików z kremem Biscoff
Gdy rogaliki rosną rozgrzej piekarnik do 180℃ (w trybie góra/dół).
Wstaw rogaliki do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut - aż będą rumiane.
Po upieczeniu rogaliki przestudź.
Krok 4 - przygotowanie polewy Biscoff na rogaliki.
Kremówkę podgrzej, do gorącej dodaj połamaną czekoladę oraz krem Biscoff - wymieszaj dokładnie.
100 g białej czekolady,
50 ml śmietany kremówki,
1 łyżka kremu Biscoff
Posmaruj lub zanurz rogaliki w polewie.
Na koniec możesz posypać wierzch rogalików rozkruszonymi ciasteczkami Lotus.
Film
https://www.youtube.com/shorts/LP4ZgYGoa3Y
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
361
kcal
Weglowodany:
49
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
16
g
Słowo kluczowe
rogale drożdżowe, rogaliki z kremem ciasteczkowym
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!