Dodaj cukier oraz część mleka - wymieszaj do rozpuszczenia drożdży.
1 łyżeczka cukru, 80 ml mleka
Dodaj resztę mleka i wymieszaj.
Przykryj miseczkę z drożdżami folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut - w tym czasie drożdże powinny urosnąć i się mocno spienić.
Krok 2 - przygotowanie ciasta drożdżowego
W dużej misie umieść mąkę pszenną, dodaj pozostałe składniki.
250 g mąki pszennej, 50 g cukru, 50 ml oleju, 1 jajko
Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - ja miksuję je mikserem z założony hakiem - miksuję aż ciasto jest gładkie i odchodzi od miski.
Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło.
Krok 3 - przygotowanie drożdżówki
Wyrośnięte ciasto wyjmij na lekko posypany mąką blat kuchenny i krótko zagnieć.
Rozwałkuj na cienki placek - o grubości około 0,5 cm.
Posmaruj całą powierzchnię kremem - u mnie to było 6 bardzo czubatych łyżeczek.
ok 140 g kremu Biscoff
Pokrój ciasto na paski o szerokości około 4-5 cm.
Zwiń jeden z pasków w rulon.
Ułóż ten rulon na końcu kolejnego paska i zwiń je razem powiększając rulon.
Powtórz zwijanie aż wykorzystasz wszystkie paski.
Ułóż ciasto w formie - na jej środku.
Przykryj formę folią lub ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut - aby ciasto się napuszyło.
Krok 4 - pieczenie drożdżówki
Gdy ciasto wyrasta włącz nagrzewanie piekarnika - ustaw temperaturę 170 stopni przy termoobiegu lub 180 stopni w trybie góra/dół.
Wyrośniętą drożdżówkę wstaw do piekarnika i piecz ją około 30 minut - aż będzie ładnie rumiana.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Krok 5 - przygotowanie lukru
Krem Biscoff krótko podgrzej (np. w mikrofalówce) aby stał się bardziej płynny.
ok 20 g kremu Biscoff
Dodaj krem do cukru pudru i wymieszaj.
100 g cukru pudru
Wlej po trochu mleko ciągle mieszając, aż otrzymasz jednolity i gęsty lukier.
ok 20 ml mleka
Posmaruj lukrem wierzch ciasta.
Na koniec możesz dodatkowo posypać wierzch pokruszonymi ciasteczkami, ale nie jest to konieczne :)
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki produktów, albo wskazówki do przepisu.