Drożdżówka Biscoff

Zaktualizowany: 2025 27 stycznia
drożdżówka biscoff z lukrem i kremem ciasteczkowym

Przepis na ciasto drożdżowe z kremem Biscoff i słodkim lukrem

Moja dzisiejsza drożdżówka Biscoff to pyszny pomysł na słodki deser albo nawet na śniadanie. Cudownie puszyste ciasto drożdżowe zawinęłam z kremem ciasteczkowym, a po upieczeniu posmarowałam lukrem z dodatkiem kremu Biscoff. Wyszło mi mega pyszne ciasto, które koniecznie musisz upiec również Ty! Sprawdź mój przepis ze zdjęciami krok po kroku a także z krótkim filmem i upiecz taką drożdżówkę w swojej kuchni :)

ciasto drożdżowe z kremem biscoff oraz ze słodkim lukrem

Drożdżówka Biscoff przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta drożdżowe i uwielbiasz testować nowe smaki w swojej kuchni, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

a plate of food on a table

Drożdżówka Biscoff przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i puszyste ciasto drożdżowe pieczone z kremem Biscoff i udekorowane lukrem Biscoff.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Porcje 8
Kalorie 362 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy 22-24 cm. Posmarowana masłem i posypana mąką.
Składniki

składniki na drożdżówkę Biscoff

składniki na lukier do drożdżówki

  • 100 g cukru pudru (⅔ szklanki)
  • ok 20 g kremu Biscoff (lekko podgrzanego – 1 lekko czubata łyżeczka)
  • ok 20 ml mleka
Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżówkę Biscoff krok po kroku

    Krok 1 – przygotowanie drożdży

    • Drożdże pokrusz do miseczki.
      15 g drożdży
    • Dodaj cukier oraz część mleka – wymieszaj do rozpuszczenia drożdży.
      1 łyżeczka cukru, 80 ml mleka
      mieszanie drożdży z cukrem oraz letnim mlekiem
    • Dodaj resztę mleka i wymieszaj.
    • Przykryj miseczkę z drożdżami folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut – w tym czasie drożdże powinny urosnąć i się mocno spienić.
      przygotowanie rozczynu drożdżowego do ciasta drożdżowego

    Krok 2 – przygotowanie ciasta drożdżowego

    • W dużej misie umieść mąkę pszenną, dodaj pozostałe składniki.
      250 g mąki pszennej, 50 g cukru, 50 ml oleju, 1 jajko
      składniki na ciasto drożdżowe
    • Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – ja miksuję je mikserem z założony hakiem – miksuję aż ciasto jest gładkie i odchodzi od miski.
      dodawanie rozczynu drożdżowego do ciasta drożdżowego
    • Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło.
      ciasto drożdżowe przykryte folią spożywczą i zostawione do wyrośnięcia

    Krok 3 – przygotowanie drożdżówki

    • Wyrośnięte ciasto wyjmij na lekko posypany mąką blat kuchenny i krótko zagnieć.
      zagniatanie ciasta drożdżowego na kuchennym blacie
    • Rozwałkuj na cienki placek – o grubości około 0,5 cm.
      ciasto drożdżowe rozwałkowane na cienki placek
    • Posmaruj całą powierzchnię kremem – u mnie to było 6 bardzo czubatych łyżeczek.
      ok 140 g kremu Biscoff
      rozsmarowywanie kremu biscoff na rozwałkowanym cieście drożdżowym
    • Pokrój ciasto na paski o szerokości około 4-5 cm.
      krojenie ciasta drożdżowego posmarowanego kremem biscoff na paski
    • Zwiń jeden z pasków w rulon.
      zwijanie pasków ciasta drożdżowego w rulon
    • Ułóż ten rulon na końcu kolejnego paska i zwiń je razem powiększając rulon.
    • Powtórz zwijanie aż wykorzystasz wszystkie paski.
      zawijanie ciasta drożdżowego
    • Ułóż ciasto w formie – na jej środku.
    • Przykryj formę folią lub ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut – aby ciasto się napuszyło.
      forma z ciastem drożdżowym przykryta folią spożywczą i zostawiona do wyrośnięcia ciasta

    Krok 4 – pieczenie drożdżówki

    • Gdy ciasto wyrasta włącz nagrzewanie piekarnika – ustaw temperaturę 170 stopni przy termoobiegu lub 180 stopni w trybie góra/dół.
    • Wyrośniętą drożdżówkę wstaw do piekarnika i piecz ją około 30 minut – aż będzie ładnie rumiana.
    • Po upieczeniu ciasto ostudź.

    Krok 5 – przygotowanie lukru

    • Krem Biscoff krótko podgrzej (np. w mikrofalówce) aby stał się bardziej płynny.
      ok 20 g kremu Biscoff
    • Dodaj krem do cukru pudru i wymieszaj.
      100 g cukru pudru
      dodawanie kremu biscoff do cukru pudru na lukier do ciasta
    • Wlej po trochu mleko ciągle mieszając, aż otrzymasz jednolity i gęsty lukier.
      ok 20 ml mleka
      dodawanie mleka do lukru na drożdżówkę
    • Posmaruj lukrem wierzch ciasta.
      smarowanie ciasta drożdżowego z kremem ciasteczkowym lukrem
    • Na koniec możesz dodatkowo posypać wierzch pokruszonymi ciasteczkami, ale nie jest to konieczne :)
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki produktów, albo wskazówki do przepisu. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 362kcalWeglowodany: 44gBiałko: 7gTłuszcz: 17g
    Słowa kluczowe ciasto drożdżowe z kremem biscoff
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    widziana od góry drożdżówka biscoff zawijana z kremem biscoff i posmarowana lukrem

    Ciasto drożdżowe z kremem Biscoff – uwagi

    Uwielbiam ciasta drożdżowe (szczególnie te domowe, świeżo upieczone) a że jakoś dawno żadnego nie piekłam, to ostatnio uraczyłam swoją rodzinę takim ciachem :) Z czego „uraczyłam” jest lekką przesadą, bo sama zjadłam jego większość – i wcale się z tym źle nie czuję ;) A drożdżówka wyszła przepyszna i jedzona do kawy smakowała mi wręcz wybitnie. Koniecznie upiecz to ciasto jeśli jak ja uwielbiasz ciasta drożdżowe :)

    widziana od boku wysoka drożdżówka z lukrem na wierzchu

    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania drożdżówki Biscoff?

    Do zrobienia ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które już zapewne masz w swoim domu. Poniżej podaję listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • drożdże – ja lubię używać świeżych drożdży, ale wiem, że nie wszyscy mają do nich dostęp, w tym przypadku użyj opakowanie drożdży instant – tak około 7 g, drożdże instant możesz przygotować wcześniej podobnie jak drożdże świeże, albo wszystkie składniki na rozczyn drożdżowy dodać od razu do pozostałych składników na ciasto i razem zmiksować
    • mleko – u mnie to mleko uht 1,5%, możesz użyć dowolne mleko krowie, albo nawet mleko roślinne
    • krem Biscoff – to krem z ciastek Lotus o karmelowej barwie, niestety nie ma go w regularnej sprzedaży w polskich sklepach, czasami pojawia się w sklepach Dealz, albo w Carrefour, bez problemu kupisz go w internecie – np. na Allegro. W okresie bożonarodzeniowym w Lidlu można kupić ich wersję tego kremu z ciastek speculoos i on też będzie dobry. Jeśli nigdzie nie możesz dostać tego kremu, to możesz go zrobić samodzielnie z mojego przepisu :) albo możesz zastąpić go np. nutellą.
    zbliżenie na ciasto drożdżowe posmarowane lukrem biscoff

    Jak przechowywać drożdżówkę Biscoff?

    Jak większość ciast drożdżowych, również to warto przełożyć do szczelnego pojemnika, albo schować pod kloszem, aby ciasto nie obsychało. Lukier na wierzchu oprócz słodkości również pełni funkcję ochronną przed obsychaniem.

    Drożdżówka Biscoff jest najlepsza pierwszego dnia, kiedy jest najbardziej świeża. Ale jeśli zostanie ci coś na drugi i trzeci dzień i chcesz aby znowu była mięciutka, to polecam jej krótkie podgrzanie w mikrofalówce (ja podgrzewam około 30 sekund). Dzięki temu ciasto zrobi się ciepłe, puszyste i lekkie :)

    ciasto drożdżowe z kremem biscoff i lukrem po wykrojeniu z niego kilku kawałków ciasta - widać wnętrze ciasta oraz jego warstwy

    Mam nadzieję, że takie ciasto drożdżowe z kremem Biscoff zasmakuje tobie równie mocno jak mi i będziesz chętnie korzystać z przepisu. Jeśli tak, to będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem :)

    Ps. Przy okazji polecam również obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie znajdziesz wszystkie moje przepisy, a możesz je łatwo zapisać sobie na później.

    Polecane przepisy z kremem Biscoff

    Jeśli masz ochotę wypróbować również inne przepisy na słodkie wypieki i desery z tym ciasteczkowym kremem, to zobacz również te trzy przepisy.

    Opublikowano: 2025 27 stycznia

    Podziel się przepisem

    5 from 2 votes
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na drożdżówkę z kremem Biscoff

    Upiecz dziś ze mną pyszną i prostą drożdżówkę zawijaną z ciasteczkowym kremem Biscoff Lotus i posmarowaną lukrem Biscoff. To rustykalne ciasto będzie idealnym zimowym comfort food. Jeszcze lekko ciepła drożdżówka opływająca słodkim lukrem to idealny dodatek do kuba gorącej herbaty albo kawy. Smakowite ciasto drożdżowe możesz nawet zjeść na słodkie śniadanie, albo spakować do pracy lub do szkoły na drugie śniadanie. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich taką pyszną i piękną drożdżówką z kremem Lotus i słodkim lukrem.