Drożdżówka Biscoff

Przepis na ciasto drożdżowe z kremem Biscoff i słodkim lukrem
Moja dzisiejsza drożdżówka Biscoff to pyszny pomysł na słodki deser albo nawet na śniadanie. Cudownie puszyste ciasto drożdżowe zawinęłam z kremem ciasteczkowym, a po upieczeniu posmarowałam lukrem z dodatkiem kremu Biscoff. Wyszło mi mega pyszne ciasto, które koniecznie musisz upiec również Ty! Sprawdź mój przepis ze zdjęciami krok po kroku a także z krótkim filmem i upiecz taką drożdżówkę w swojej kuchni :)
Spis treści

Drożdżówka Biscoff przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta drożdżowe i uwielbiasz testować nowe smaki w swojej kuchni, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

Drożdżówka Biscoff przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 22-24 cm. Posmarowana masłem i posypana mąką.
Składniki
składniki na drożdżówkę Biscoff
składniki na lukier do drożdżówki
- 100 g cukru pudru (⅔ szklanki)
- ok 20 g kremu Biscoff (lekko podgrzanego – 1 lekko czubata łyżeczka)
- ok 20 ml mleka
Instrukcja
Jak zrobić drożdżówkę Biscoff krok po kroku
Krok 1 – przygotowanie drożdży
- Drożdże pokrusz do miseczki.15 g drożdży
- Dodaj cukier oraz część mleka – wymieszaj do rozpuszczenia drożdży.1 łyżeczka cukru, 80 ml mleka
- Dodaj resztę mleka i wymieszaj.
- Przykryj miseczkę z drożdżami folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut – w tym czasie drożdże powinny urosnąć i się mocno spienić.
Krok 2 – przygotowanie ciasta drożdżowego
- W dużej misie umieść mąkę pszenną, dodaj pozostałe składniki.250 g mąki pszennej, 50 g cukru, 50 ml oleju, 1 jajko
- Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – ja miksuję je mikserem z założony hakiem – miksuję aż ciasto jest gładkie i odchodzi od miski.
- Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło.
Krok 3 – przygotowanie drożdżówki
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na lekko posypany mąką blat kuchenny i krótko zagnieć.
- Rozwałkuj na cienki placek – o grubości około 0,5 cm.
- Posmaruj całą powierzchnię kremem – u mnie to było 6 bardzo czubatych łyżeczek.ok 140 g kremu Biscoff
- Pokrój ciasto na paski o szerokości około 4-5 cm.
- Zwiń jeden z pasków w rulon.
- Ułóż ten rulon na końcu kolejnego paska i zwiń je razem powiększając rulon.
- Powtórz zwijanie aż wykorzystasz wszystkie paski.
- Ułóż ciasto w formie – na jej środku.
- Przykryj formę folią lub ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut – aby ciasto się napuszyło.
Krok 4 – pieczenie drożdżówki
- Gdy ciasto wyrasta włącz nagrzewanie piekarnika – ustaw temperaturę 170 stopni przy termoobiegu lub 180 stopni w trybie góra/dół.
- Wyrośniętą drożdżówkę wstaw do piekarnika i piecz ją około 30 minut – aż będzie ładnie rumiana.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Krok 5 – przygotowanie lukru
- Krem Biscoff krótko podgrzej (np. w mikrofalówce) aby stał się bardziej płynny.ok 20 g kremu Biscoff
- Dodaj krem do cukru pudru i wymieszaj.100 g cukru pudru
- Wlej po trochu mleko ciągle mieszając, aż otrzymasz jednolity i gęsty lukier.ok 20 ml mleka
- Posmaruj lukrem wierzch ciasta.
- Na koniec możesz dodatkowo posypać wierzch pokruszonymi ciasteczkami, ale nie jest to konieczne :)
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto drożdżowe z kremem Biscoff – uwagi
Uwielbiam ciasta drożdżowe (szczególnie te domowe, świeżo upieczone) a że jakoś dawno żadnego nie piekłam, to ostatnio uraczyłam swoją rodzinę takim ciachem :) Z czego „uraczyłam” jest lekką przesadą, bo sama zjadłam jego większość – i wcale się z tym źle nie czuję ;) A drożdżówka wyszła przepyszna i jedzona do kawy smakowała mi wręcz wybitnie. Koniecznie upiecz to ciasto jeśli jak ja uwielbiasz ciasta drożdżowe :)
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania drożdżówki Biscoff?
Do zrobienia ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które już zapewne masz w swoim domu. Poniżej podaję listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- drożdże – ja lubię używać świeżych drożdży, ale wiem, że nie wszyscy mają do nich dostęp, w tym przypadku użyj opakowanie drożdży instant – tak około 7 g, drożdże instant możesz przygotować wcześniej podobnie jak drożdże świeże, albo wszystkie składniki na rozczyn drożdżowy dodać od razu do pozostałych składników na ciasto i razem zmiksować
- mleko – u mnie to mleko uht 1,5%, możesz użyć dowolne mleko krowie, albo nawet mleko roślinne
- krem Biscoff – to krem z ciastek Lotus o karmelowej barwie, niestety nie ma go w regularnej sprzedaży w polskich sklepach, czasami pojawia się w sklepach Dealz, albo w Carrefour, bez problemu kupisz go w internecie – np. na Allegro. W okresie bożonarodzeniowym w Lidlu można kupić ich wersję tego kremu z ciastek speculoos i on też będzie dobry. Jeśli nigdzie nie możesz dostać tego kremu, to możesz go zrobić samodzielnie z mojego przepisu :) albo możesz zastąpić go np. nutellą.
Jak przechowywać drożdżówkę Biscoff?
Jak większość ciast drożdżowych, również to warto przełożyć do szczelnego pojemnika, albo schować pod kloszem, aby ciasto nie obsychało. Lukier na wierzchu oprócz słodkości również pełni funkcję ochronną przed obsychaniem.
Drożdżówka Biscoff jest najlepsza pierwszego dnia, kiedy jest najbardziej świeża. Ale jeśli zostanie ci coś na drugi i trzeci dzień i chcesz aby znowu była mięciutka, to polecam jej krótkie podgrzanie w mikrofalówce (ja podgrzewam około 30 sekund). Dzięki temu ciasto zrobi się ciepłe, puszyste i lekkie :)
Mam nadzieję, że takie ciasto drożdżowe z kremem Biscoff zasmakuje tobie równie mocno jak mi i będziesz chętnie korzystać z przepisu. Jeśli tak, to będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem :)
Ps. Przy okazji polecam również obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie znajdziesz wszystkie moje przepisy, a możesz je łatwo zapisać sobie na później.
Polecane przepisy z kremem Biscoff
Jeśli masz ochotę wypróbować również inne przepisy na słodkie wypieki i desery z tym ciasteczkowym kremem, to zobacz również te trzy przepisy.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na drożdżówkę z kremem Biscoff
Upiecz dziś ze mną pyszną i prostą drożdżówkę zawijaną z ciasteczkowym kremem Biscoff Lotus i posmarowaną lukrem Biscoff. To rustykalne ciasto będzie idealnym zimowym comfort food. Jeszcze lekko ciepła drożdżówka opływająca słodkim lukrem to idealny dodatek do kuba gorącej herbaty albo kawy. Smakowite ciasto drożdżowe możesz nawet zjeść na słodkie śniadanie, albo spakować do pracy lub do szkoły na drugie śniadanie. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich taką pyszną i piękną drożdżówką z kremem Lotus i słodkim lukrem.