Piekarnik rozgrzej do 180 ℃ (tryb góra/dół) lub 170 ℃ (termoobieg).
Krok 2 - przygotowanie bułeczek cynamonowych
Do większej miski wsyp mąkę, dodaj pozostałe suche składniki.
300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 szczypta soli
Dodaj masło i jajko.
60 g masła, 1 jajko
Wlej prawie całe mleko i zacznij mieszać/ zagniatać ciasto.
80-90 ml mleka
Jeśli ciasto słabo się lepi do dodaj resztę mleka, a jeśli jest mocno kleiste to dodaj trochę mąki (ja nie musiałam).
Wyjmij ciasto na lekko posypany mąką blat i go rozwałkuj na cienki placek.
Cukier na nadzienie wymieszaj z cynamonem.
100 g cukru, 2 łyżeczki cynamonu
Rozpuszczonym masłem posmaruj całą powierzchnię ciasta.
ok 20 g masła
Posyp wierzch ciasta cukrem z cynamonem.
Zwiń ciasto w rulon.
Pokrój ciasto na 8 porcji.
Ułóż bułeczki w przygotowanej formie.
Krok 3 - pieczenie bułeczek
Piecz bułeczki przez około 20-25 minut - aż bułeczki zrobią się ładnie rumiane. Możesz też sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku jest dobrze upieczone.
Gotowe bułeczki ostudź przez lukrowaniem.
Krok 4 - przygotowanie lukru na bułeczki
Cukier puder wsyp do miseczki. Dodaj do niego porcjami śmietanę kremówkę (może też być zwykłe mleko) i mieszaj aż otrzymasz gęsty i gładki lukier.