Cofnij
Email Link
Drukuj
QR Code
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ekspresowy miodownik bez pieczenia przepis z filmem
Wypieki Beaty
Szybkie ciasto bez pieczenia
– ekspresowy miodownik z kremem kajmakowym. Idealny na święta, prosty przepis ze zdjęciami i filmem.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
12
godziny
godzin
Łączny czas
12
godziny
godzin
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
454
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
Składniki na ekspresowy miodownik
ok 600
g
herbatników
375
g
masła
(miękkiego)
2
puszki
masy kajmakowej
((ok 900 g) w temp. pokojowej)
ok 200
g
orzechów włoskich
(mielonych (w temp. pokojowej))
orzechy włoskie
(do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić ekspresowy miodownik krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia albo folią spożywczą.
Ułóż na spodzie jedną warstwę herbatników.
Jeśli nie masz mielonych orzechów, to je dokładnie zmiksuj na proszek.
ok 200 g orzechów włoskich
Krok 2 - przygotowanie kremu kajmakowego do miodownika
Miękkie masło przełóż do dużej misy.
375 g masła
Zmiksuj je na wysokich obrotach miksera przez przynajmniej pięć minut - aż masa nabierze jasnego koloru i wyraźnie się napuszy.
Wtedy zmniejsz obroty miksera i dodając porcjami masę kajmakową miksuj do połączenia.
2 puszki masy kajmakowej
Gdy dodasz już cały kajmak wyłącz mikser.
Dodaj zmielone orzechy i dokładnie wymieszaj łyżką.
Krok 3 - składanie ciasta
Na warstwę herbatników w formie wyłóż ⅕ kremu i rozprowadź dokładnie.
Wyłóż drugą warstwę herbatników i znowu ⅕ kremu - masz mieć w sumie 5 warstw herbatników i kremu - kończąc na kremie.
ok 600 g herbatników
Około 50 g herbatników zmiksuj na drobny proszek i posyp nimi wierzch ciasta.
Formę z ciastem owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki (albo wystaw na balkon) na całą noc, tak aby herbatniki zmiękły.
Przed podaniem pokrój ciasto na porcje i na każdym kawałku ułóż połówkę orzecha włoskiego.
orzechy włoskie
Film
https://www.youtube.com/shorts/S6c7Ry1MGMg
Uwagi
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne wskazówki do wykonania albo zamienniki do użytych produtków.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
454
kcal
Weglowodany:
49
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
26
g
Słowo kluczowe
ciasto na herbatnikach, miodownik bez pieczenia, świąteczne ciasto
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!