Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Gofry drożdżowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i chrupiące gofry zrobione na drożdżach.
3.78
z
22
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Łączny czas
2
godziny
godzin
5
minuty
minut
Rodzaj
Gofry
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
9
sztuk
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na gofry drożdżowe
12
g
świeżych drożdży
2
łyżeczki
cukru
360
ml
mleka
(ciepłego - podzielonego na porcje)
8
łyżek
masła
( rozpuszczonego )
300
g
mąki pszennej
(- 2 szklanki)
2
szczypty
soli
2
jajka
(rozmiar L)
ulubiony aromat
(- opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić gofry drożdżowe
Rozpuść drożdże w połowie szklanki ciepłego mleka, dodaj cukier - przykryj i odstaw na około 20 minut, aż zaczną pracować.
12 g świeżych drożdży,
2 łyżeczki cukru,
360 ml mleka
Resztę składników umieść w misie miksera, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
8 łyżek masła,
300 g mąki pszennej,
2 szczypty soli,
2 jajka,
ulubiony aromat
Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, albo przykryj folią i wstaw na noc do lodówki.
Smaż gofry w mocno nagrzanej gofrownicy.
Przestudź lekko na kratce, aby gofry nie stałe się miękkie.
Podawaj z ulubionymi dodatkami - np. posypane cukrem pudrem i polane syropem klonowym :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
gofry na drożdżach
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!