Gofry drożdżowe

Dziś kolejna propozycja, która jest dobra na każdy posiłek – na śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację :)

Gofry :)

Tym razem będą to gofry drożdżowe.

Ich zaletą jest, że można je sobie przygotować wieczorem, przykryć miskę folią, schować do lodówki na noc, a rano upiec pyszne gofry na śniadanie :)

Gofry wychodzą fajnie sztywne i chrupiące – nie ma problemu ze zbyt miękkim ciastem i „przelewaniem” się gofra z zawartością przez palce. Szczególnie, to ważne przy dzieciach, które mają nieograniczone niczym zdolności do brudzenia się, czym się tylko da :)

Jeśli lubicie gofry, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :)

Z podanej porcji wyszło mi 9 dużych gofrów (mam gofrownicę Philipsa).

Zapraszam serdecznie do przetestowania innych przepisów na gofry.

 

gofry drozdzowe7
 

gofry drozdzowe4
 

gofry drozdzowe5
 

Gofry drożdżowe – przepis do druku

Gofry drożdżowe

Wypieki Beaty
Przepis na około 9 sztuk
3.5 z 16 ocen
Danie Gofry
Porcje 9

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Rozpuść drożdże w połowie szklanki ciepłego mleka, dodaj cukier. Resztę składników umieść w misie miksera, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto. Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, albo przykryj folią i wstaw na noc do lodówki.
  • Piecz w mocno nagrzanej gofrownicy. Przestudź lekko na kratce, aby gofry nie stałe się miękkie. Podawaj z ulubionymi dodatkami - np. posypane cukrem pudrem i polane syropem klonowym :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam na Moich wypiekach.