Gofry drożdżowe
Dziś kolejna propozycja, która jest dobra na każdy posiłek – na śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację :)
Gofry :)
Tym razem będą to gofry drożdżowe.
Ich zaletą jest, że można je sobie przygotować wieczorem, przykryć miskę folią, schować do lodówki na noc, a rano upiec pyszne gofry na śniadanie :)
Gofry wychodzą fajnie sztywne i chrupiące – nie ma problemu ze zbyt miękkim ciastem i „przelewaniem” się gofra z zawartością przez palce. Szczególnie, to ważne przy dzieciach, które mają nieograniczone niczym zdolności do brudzenia się, czym się tylko da :)
Jeśli lubicie gofry, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :)
Z podanej porcji wyszło mi 9 dużych gofrów (mam gofrownicę Philipsa).
Zapraszam serdecznie do przetestowania innych przepisów na gofry.



Gofry drożdżowe – przepis do druku

Gofry drożdżowe
Składniki
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 8 łyżek rozpuszczonego masła
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki cukru
- 2 szczypty soli
- 12 g świeżych drożdży
- 2 duże jajka
- ulubiony aromat
Instrukcja
- Rozpuść drożdże w połowie szklanki ciepłego mleka, dodaj cukier. Resztę składników umieść w misie miksera, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto. Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, albo przykryj folią i wstaw na noc do lodówki.
- Piecz w mocno nagrzanej gofrownicy. Przestudź lekko na kratce, aby gofry nie stałe się miękkie. Podawaj z ulubionymi dodatkami - np. posypane cukrem pudrem i polane syropem klonowym :)
Przepis znalazłam na Moich wypiekach.
Pyszne robilismy jako gofry i jako placki ( w tosterze) wychodzą super!
Niestety za mało drożdży w przepisie powoduje, że gofry nie rosną. Dałbym dwa razy więcej drożdży.
Ja już od dłuższego czasu używam w większości wypieków drożdżowych około 15 g na tak 300 g i to wystarcza. Można oczywiście dać więcej, kiedyś się dawało całą kostkę i też było dobrze :)