Gofry drożdżowe

Zaktualizowany: 2023 24 września
gofry drozdzowe7

Przepis na ciasto na gofry drożdżowe

Jeśli lubisz na śniadanie albo na słodką przekąskę zjeść słodkiego gofra z pysznymi dodatkami, to koniecznie przygotuj ciasto na gofry drożdżowe z tego przepisu. Jeśli nie wiesz jak zrobić drożdżowe gofry, to sprawdź mój prosty przepis krok po kroku i przygotuj najlepsze ciasto na gofry!

gofry drozdzowe5

Gofry drożdżowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz gofry i lubisz gdy są fajnie chrupiące i jednocześnie puszyste w środku, to wypróbuj ten przepis.

gofry drozdzowe1

Gofry drożdżowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i chrupiące gofry zrobione na drożdżach.
3.78 z 22 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 30 minut
1 hour 20 minut
Czas całkowity 2 hours 5 minut
Porcje 9 sztuk
Składniki

składniki na gofry drożdżowe

Instrukcja
 

Jak zrobić gofry drożdżowe

  • Rozpuść drożdże w połowie szklanki ciepłego mleka, dodaj cukier – przykryj i odstaw na około 20 minut, aż zaczną pracować.
    12 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 360 ml mleka
  • Resztę składników umieść w misie miksera, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    8 łyżek masła, 300 g mąki pszennej, 2 szczypty soli, 2 jajka, ulubiony aromat
  • Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, albo przykryj folią i wstaw na noc do lodówki.
  • Smaż gofry w mocno nagrzanej gofrownicy.
  • Przestudź lekko na kratce, aby gofry nie stałe się miękkie.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami – np. posypane cukrem pudrem i polane syropem klonowym :)
Prywatne
Słowa kluczowe gofry na drożdżach
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
gofry drozdzowe4

Drożdżowe gofry – uwagi

Dziś kolejna propozycja, która jest dobra na każdy posiłek – na śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację :)

Gofry :)

Tym razem będą to gofry drożdżowe.

Ich zaletą jest, że można je sobie przygotować wieczorem, przykryć miskę folią, schować do lodówki na noc, a rano upiec pyszne gofry na śniadanie :)

Gofry wychodzą fajnie sztywne i chrupiące – nie ma problemu ze zbyt miękkim ciastem i „przelewaniem” się gofra z zawartością przez palce. Szczególnie, to ważne przy dzieciach, które mają nieograniczone niczym zdolności do brudzenia się, czym się tylko da :)

Jeśli lubicie gofry, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :)

Z podanej porcji wyszło mi 9 dużych gofrów (mam gofrownicę Philipsa).

Zapraszam serdecznie do przetestowania innych przepisów na gofry.

Przepis znalazłam na Moich wypiekach.

Polecane przepisy na gofry

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne gofry idealne na śniadanie czy też deser. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2012 17 listopada

Podziel się przepisem

3 komentarze

  1. 516fc46237b27e6c7f5b7680db7252db?s=54&d=mm&r=g
    magda 2021 18 stycznia w 17:21- Odpowiedz

    Pyszne robilismy jako gofry i jako placki ( w tosterze) wychodzą super!

  2. 06ff00a5019cc0dcc569f4b92ce26224?s=54&d=mm&r=g
    Kris 2020 23 marca w 19:15- Odpowiedz

    Niestety za mało drożdży w przepisie powoduje, że gofry nie rosną. Dałbym dwa razy więcej drożdży.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 23 marca w 20:04- Odpowiedz

      Ja już od dłuższego czasu używam w większości wypieków drożdżowych około 15 g na tak 300 g i to wystarcza. Można oczywiście dać więcej, kiedyś się dawało całą kostkę i też było dobrze :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy