chrupiące gofry

Przepis na chrupiące gofry

Odkryj przepis na chrupiące gofry zrobione na mleku i ubitych białkach, które rozpływają się w ustach i zachwycają delikatnym smakiem. Te puszyste gofry są idealne na śniadanie, deser lub przekąskę – łatwe do przygotowania i gwarantowane zadowolenie dla całej rodziny! Spróbuj tego prostego przepisu już dziś i delektuj się aromatycznymi, chrupiącymi goframi w każdej chwili dnia!

super smaczne gofry

Proste gofry przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie gofry i możesz je jeść na śniadanie, deser i przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

gofry 1

Ciasto na gofry przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste chrupiące gofry idealne na słodkie śniadanie i pyszny deser.
4.12 z 9 ocen
Porcje 11 sztuk
Składniki

składniki na ciasto na gofry

Instrukcja
 

Jak zrobić chrupiące gofry

  • Cukier ubij z żółtkami na puszystą masę.
    0,5 szklanki cukru, 2 żółtka
  • Dadaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i mleko.
    2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1/3 szklanki oleju, 2 szklanki mleka
  • Ubij pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszaj z ciastem.
    2 białka, 1 szczypta soli
  • Gofrownicę rozgrzej, posmaruj delikatnie olejem i piecz gofry do momentu, aż będą rumiane.
  • Gorące gofry trzeba ułożyć na kratce do lekkiego ostudzenia – wtedy nie zmiękną :)
  • Podaj z ulubionymi dodatkami bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem, sosami :)
Prywatne
Słowa kluczowe chrupiące gofry
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
przepyszne gofry

Gofry na mleku – uwagi

Uwielbiam gofry, moja rodzina uwielbia gofry, tak samo moje siostry i wiele osób, które znam. Zrobienie idealnych jest bardzo trudne. Moje poszukiwania dobrego przepisu trwały bardzo długo. Wydawało mi się, że w końcu taki znalazłam – wydawało mi się. Dopóki nie spróbowałam gofrów z przepisu Bajaderki umieszczonego na stronie Mniam Mniam. Te chrupiące gofry są przepyszne i genialne. Dziś ten przepis przekazuję Wam!

Ps. Z porcji otrzymacie około 10-12 gofrów – zależy od gofrownicy, którą używacie. I jeszcze jedna podpowiedź – dla chrupkości gofrów ogromne znaczenie ma moc gofrownicy – im większa tym lepiej. Na słabej gofrownicy raczej nie wyjdą Wam chrupiące gofry – one muszą się porządnie w niej wygrzać. I jeszcze jedno – nigdy nie układajcie gorących gofrów jeden na drugim – zmiękną Wam od razu – muszą leżeć pojedynczo i to najlepiej na kratce – np. takiej z piekarnika.

Zajrzyjcie też na inne przepisy na gofry :)

kwiaty

Polecane przepisy na gofry idealne

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na gofry o różnych smakach i z różnymi dodatkami. Na pewno każdy znajdzie tu gofry idealne dla siebie. Ja polecam między innymi takie trzy przepisy na gofry: