Chrupiące gofry

Uwielbiam gofry, moja rodzina uwielbia gofry, tak samo moje siostry i wiele osób, które znam.

Zrobienie idealnych jest bardzo trudne.

Moje poszukiwania dobrego przepisu trwały bardzo długo. Wydawało mi się, że w końcu taki znalazłam – wydawało mi się :)

Dopóki nie spróbowałam gofrów z przepisu Bajaderki umieszczonego na stronie Mniam Mniam :)

Te chrupiące gofry są przepyszne i genialne.

Dziś ten przepis przekazuję Wam :)

Ps. Z porcji otrzymacie około 10-12 gofrów – zależy od gofrownicy, którą używacie.

I jeszcze jedna podpowiedź – dla chrupkości gofrów ogromne znaczenie ma moc gofrownicy – im większa tym lepiej. Na słabej gofrownicy raczej nie wyjdą Wam chrupiące gofry – one muszą się porządnie w niej wygrzać. I jeszcze jedno – nigdy nie układajcie gorących gofrów jeden na drugim – zmiękną Wam od razu – muszą leżeć pojedynczo i to najlepiej na kratce – np. takiej z piekarnika.

Zajrzyjcie też na inne przepisy na gofry :)

 

chrupiące gofry

super smaczne gofry

przepyszne gofry

kwiaty

Przepis na gofry do druku

Gofry

Wypieki Beaty
3.4 z 5 ocen
Porcje 10 -12 sztuk

Składniki
  

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru (w oryginale go nie ma, ale takie są smaczniejsze)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jaja (żółtka oddzielić od białek)

Instrukcja
 

  • Cukier ubij z żółtkami, dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i mleko.
  • Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z ciastem.
  • Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy delikatnie olejem i pieczemy gofry do momentu, aż będą rumiane.
  • Gorące gofry trzeba ułożyć na kratce do lekkiego ostudzenia - wtedy nie zmiękną :)
  • Podajemy z tym, co lubimy najbardziej - bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem, sosami :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!