Chrupiące gofry
Uwielbiam gofry, moja rodzina uwielbia gofry, tak samo moje siostry i wiele osób, które znam.
Zrobienie idealnych jest bardzo trudne.
Moje poszukiwania dobrego przepisu trwały bardzo długo. Wydawało mi się, że w końcu taki znalazłam – wydawało mi się :)
Dopóki nie spróbowałam gofrów z przepisu Bajaderki umieszczonego na stronie Mniam Mniam :)
Te chrupiące gofry są przepyszne i genialne.
Dziś ten przepis przekazuję Wam :)
Ps. Z porcji otrzymacie około 10-12 gofrów – zależy od gofrownicy, którą używacie.
I jeszcze jedna podpowiedź – dla chrupkości gofrów ogromne znaczenie ma moc gofrownicy – im większa tym lepiej. Na słabej gofrownicy raczej nie wyjdą Wam chrupiące gofry – one muszą się porządnie w niej wygrzać. I jeszcze jedno – nigdy nie układajcie gorących gofrów jeden na drugim – zmiękną Wam od razu – muszą leżeć pojedynczo i to najlepiej na kratce – np. takiej z piekarnika.
Zajrzyjcie też na inne przepisy na gofry :)
Przepis na gofry do druku

Gofry
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru (w oryginale go nie ma, ale takie są smaczniejsze)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- 2 jaja (żółtka oddzielić od białek)
Instrukcja
- Cukier ubij z żółtkami, dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i mleko.
- Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z ciastem.
- Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy delikatnie olejem i pieczemy gofry do momentu, aż będą rumiane.
- Gorące gofry trzeba ułożyć na kratce do lekkiego ostudzenia - wtedy nie zmiękną :)
- Podajemy z tym, co lubimy najbardziej - bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem, sosami :)
[…] na gofry już kilka na blogu mam – w tym moje ulubione, czy też gofry […]