125 g mąki kukurydzianej, 125 g mąki owsianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu
Białka ubij na sztywno z łyżeczką cukru (ale możesz go też nie dawać).
2 białka, 1 łyżeczka cukru
Żółtka lekko zmiksuj z solą, dodaj nich na zmianę mieszaninę mąki i maślankę.
2 żółtka, 1 szczypta soli, 250 ml maślanki
Na koniec delikatnie wmieszaj pianę z białek.
Smaż gofry aż będą rumiane.
Przestudź lekko na kratce z piekarnika - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Uwagi
Jeśli robisz te gofry z wersji bezglutenowej, a nie masz bezglutenowego proszku do pieczenia, to zamiast niego użyj sodę oczyszczoną - jej daj tak mniej więcej 1/3 łyżeczki.