Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Gofry Michela Roux przepis
Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące gofry wg Michela Roux.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
20
minut
minut
Czas całkowity
40
minut
minut
Danie
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia francuska
Porcje
10
Kalorie
222
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na gofry Michela Roux
160
g
mąki pszennej
((lekko czubata szklanka) )
1
łyżka
cukru
((użyłam cukru z wanilią))
50
g
masła
(rozpuszczonego )
270
ml
mleka
2
białka
( - z jajek rozmiar L)
2
żółtka
1
szczypta
soli
ulubiony aromat
(opcjonalnie )
Instrukcja
Jak zrobić gofry Michela Roux
W misce zmiksuj razem mąkę, cukier, masło, dwa żółtka oraz mniej więcej 1/3 mleka.
160 g mąki pszennej,
1 łyżka cukru,
50 g masła,
2 żółtka,
270 ml mleka
Powoli dolej resztę mleka i zmiksuj.
Odstaw ciasto na około 10 minut.
W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli - aż będą gęste i białe.
2 białka,
1 szczypta soli
Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Rozgrzej gofrownicę.
Nalewaj porcje ciasta (ja lałam 1 chochlę na dwa gofry) i smaż aż będą rumiane.
Gotowe gofry układaj na kratce, tak aby odparowały.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
222
kcal
Weglowodany:
24
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
11
g
Błonnik:
0.6
g
Słowa kluczowe
chrupiące gofry
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!