Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Gofry ryżowe bez glutenu przepis
Wypieki Beaty
Przepis na bezglutenowe gofry zrobione na mące ryżowej.
3.94
z
16
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
5
minuty
minut
Łączny czas
35
minuty
minut
Rodzaj
Gofry
,
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
16
Calories
263
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na bezglutenowe gofry ryżowe
400
g
mąki ryżowej
3
łyżeczki
proszku do pieczenia
(bezglutenowego albo 1 łyżeczka sody oczyszczonej)
2
łyżeczki
cynamonu
(mielonego )
4
białka
(z jajek rozmiar L)
4
żółtka
100
g
cukru
(podzielonego po 50 g)
220
ml
mleka
150
g
masła
(rozpuszczonego i przestudzonego )
Instrukcja
Jak zrobić bezglutenowe gofry ryżowe
Mąkę przesiej przez sito razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
400 g mąki ryżowej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu
Białka ubij na sztywną pianę z 50 g cukru.
4 białka,
100 g cukru
Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą, jasną masę.
4 żółtka
Dodaj do żółtek rozpuszczone masło i zmiksuj.
150 g masła
Wlej mleko i zmiksuj.
Dodaj w dwóch partiach pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
Nakładaj 2-3 łyżki ciasta i smaż gofry aż będą rumiane.
Po upieczeniu układaj gofry na kratce.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
263
kcal
Weglowodany:
34.3
g
Protein:
4.6
g
Tłuszcz:
12
g
Błonnik:
1.1
g
Słowo kluczowe
gofry bez glutenu
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!