Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Gofry szpinakowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i mega zielone gofry ze szpinakiem idealne na śniadanie.
4.84
z
12
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
Rodzaj
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
7
Calories
157
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na zielone gofry ze szpinakiem
2
żółtka
(z jajek rozmiar L)
2
białka
2
łyżki
erytrolu
(lub cukru)
225
g
mąki pszennej
(1,5 szklanki)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
200
ml
wody
50
g
szpinaku
3
łyżki
oleju
1
łyżka
soku z cytryny
Konfitura
(z czarnej porzeczki od Stovit)
Instrukcja
Jak zrobić zielone gofry szpinakowe
Jeśli masz mrożony szpinak, to go wcześniej rozmroź na sitku.
50 g szpinaku
Zmiksuj razem wodę, olej, sok z cytryny i szpinak, tak aby szpinak był jak najbardziej rozdrobniony.
200 ml wody,
3 łyżki oleju,
1 łyżka soku z cytryny,
50 g szpinaku
Żółtka zmiksuj z erytrolem lub cukrem.
2 żółtka,
2 łyżki erytrolu
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
225 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do zmiksowanych żółtek dodawaj mąkę na zmianę z wodą ze szpinakiem - miksuj do połączenia składników.
Zmiksuj białka ze szczyptą soli - aż będą gęste.
2 białka
Dodaj ubite białka do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj łyżką.
Rozgrzej gofrownicę, nakładaj ciasto i smaż gofry.
Po usmażeniu odłóż gofry na kratkę - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
Gofry podaj ze swoją ulubioną konfiturą - ja użyłam Konfiturę z czarnych porzeczek od Stovit.
Konfitura
Uwagi
Mi z przepisu wyszło 7 dużych gofrów, podaję kaloryczność dla jednego takiego dużego gofra bez dodatków.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
157
kcal
Weglowodany:
20
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
5
g
Słowo kluczowe
ciasto na gofry ze szpinakiem, gofry ze szpinakiem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!