W jednej misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
150 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1 szczypta gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki kurkumy
W drugiej misce zmiksuj krótko olej, mleko, jajka, cukier i puree z dyni.
2 jajka, 60 ml oleju, 60 ml mleka, 150 g cukru, 200 g puree z dyni
Dodaj suche składniki do mokrych i krótko zmiksuj.
Przełóż ciasto do foremki keksowej i piecz około 60-70 minut w 180 stopniach (tryb góra-dół).
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić dyniowe cakesicles
W kąpieli wodnej rozpuść 150 g czekolady razem z łyżeczką oleju.
150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka oleju
Posmaruj zagłębienia do lodów warstwą czekolady i schowaj do zamrażarki do stężenia.
Po około 30 minutach wyjmij foremki i posmaruj drugą warstwą czekolady - schowaj ponownie do zamrażarki.
Mniej więcej połowę ciasta dyniowego porządnie rozkrusz.
0,5 ciasta dyniowego
Dodaj do ciasta dwie czubate łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego Stovit oraz 50 g rozpuszczonej białej czekolady - dokładnie razem wymieszaj.
2 łyżki dżemu brzoskwiniowego, 50 g białej czekolady
Wyjmij foremki z zamrażarki.
Nakładaj w zagłębienia ciasto dyniowe i dobrze ugniataj.
Na wierzch wylej pozostałą czekoladę i rozprowadź równą warstwą.
Wetknij delikatnie patyczki do lodów.
Schowaj foremki do lodówki do stężenia czekolady.
Wyjmij delikatnie stężone lizaki.
Jeśli chcesz je posypać kolorowymi posypkami, to musisz najpierw rozpuścić odrobinę czekolady i polać nią lizaki, wtedy te miejsca posyp maczkiem cukrowym.
Film
Uwagi
Lizaki możesz także przygotować inną metodą - wypełnij ciastem foremki i wetknij w nie patyczki - schowaj foremkę z ciastem do zamrażarki na około 1-2 godziny (tyle, aby ciasto mocno stężało).Rozpuść czekoladę razem z olejem, wyjmij zmrożone ciastka i zamaczaj je w czekoladzie. Odłóż ciastka na papier do pieczenia, posyp posypkami i schowaj do lodówki do stężenia.