Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Kardamonowe ciasto z pistacjami przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, lekkie i puszyste ciasto z kardamonem i pistacjami.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
14
około
Kalorie
359
kcal
Wyposażenie
Podłużna forma do pieczenia o wielkości około 30/11 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na kardamonowe ciasto
170
g
masła
(miękkiego)
200
g
cukru pudru
(1⅓ szklanki)
1
łyżeczka
wanilii
3
jajka
(rozmiar L - w temp. pokojowej)
375
g
mąki pszennej
(2½szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
1-2
łyżeczki
kardamonu
(mielonego - do smaku - użyłam 2)
250
ml
maślanki
(w temp. pokojowej)
składniki na pistacjową kruszonkę
ok 65
g
pistacji
(½ szklanki)
1
łyżeczka
kardamonu
(mielonego)
50
g
mąki pszennej
(⅓ szklanki)
50
g
cukru
(u mnie trzcinowego - ¼ szklanki)
50
g
masła
ok 20
g
pistacji
(grubo posiekanych - opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić kardamonowe ciasto krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 170 ℃ (termoobieg) lub 180℃ (tryb góra/dół).
Foremkę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką lub np. bułką tartą.
Jeśli pistacje masz w skorupce, to je obierz i odmierz pół szklanki orzechów bez skorupki.
Zmieszaj razem mąkę, kardamon oraz proszek do pieczenia i sodę.
375 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
1-2 łyżeczki kardamonu
Krok 2 - przygotowanie ciasta kardamonowego
Masło zmiksuj razem z cukrem i wanilią na puszystą i gładką masę - ja miksuję kilka minut na najwyższych obrotach miksera.
170 g masła,
200 g cukru pudru,
1 łyżeczka wanilii
Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i każde krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera.
3 jajka
Dodaj do ciasta porcjami mąkę pszenną miksując krótko na wolnych obrotach.
Mąkę dodawaj na zmianę z maślanką, aż dodasz je całe do ciasta.
250 ml maślanki
Przestań miksować, gdy widać jeszcze resztki mąki, wtedy tylko krótko przemieszaj ciasto łyżką.
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Krok 3 - przygotowanie pistacjowej kruszonki
Pistacje zmiksuj malakserem albo blenderem na dość drobny proszek.
ok 65 g pistacji
Dodaj do nich pozostałe składniki kruszonki i krótko razem zmiksuj, albo zagnieć palcami.
1 łyżeczka kardamonu,
50 g mąki pszennej,
50 g cukru,
50 g masła
Wyłóż kruszonkę na wierzch ciasta - będzie jej sporo.
Na koniec możesz dodatkowo posypać wierzch ciasta posiekanymi pistacjami.
ok 20 g pistacji
Krok 4 - pieczenie ciasta kardamonowego
Formę z ciastem wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez około godzinę - sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już dobrze upieczone w środku.
Gotowe ciasto przestudź przed podaniem.
Film
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów lub wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
359
kcal
Weglowodany:
43
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
18
g
Słowo kluczowe
ciasto z kardamonem, ciasto z pistacjami, ucierane ciasto z kruszonką
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!