Kardamonowe ciasto z pistacjami

Przepis na ciasto z kardamonem i pistacjową kruszonką
Zapraszam dziś na przepyszne i mega puszyste kardamonowe ciasto z pistacjami, a dokładnie z pistacjową kruszonką. Samo ciasto jest bardzo aromatyczne, a to dzięki sporej ilości mielonego kardamonu. Kruszonka z mielonymi pistacjami i chrupiącymi kawałkami pistacji stanowią klasyczną „wisienkę na torcie” i wspaniale uzupełnia smak tego ciasta. Koniecznie zobacz mój dokładny przepis na ciasto z kardamonem umieszczony tuż poniżej i upiecz dla swoich bliskich.
Spis treści

Kardamonowe ciasto z pistacjami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz puszyste, ucierane ciasta i babki, to koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto z kardamonem i pistacjami.

Kardamonowe ciasto z pistacjami przepis z filmem
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia o wielkości około 30/11 cm.
Składniki
składniki na kardamonowe ciasto
- 170 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru pudru (1⅓ szklanki)
- 1 łyżeczka wanilii
- 3 jajka (rozmiar L – w temp. pokojowej)
- 375 g mąki pszennej (2½szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1-2 łyżeczki kardamonu (mielonego – do smaku – użyłam 2)
- 250 ml maślanki (w temp. pokojowej)
składniki na pistacjową kruszonkę
- ok 65 g pistacji (½ szklanki)
- 1 łyżeczka kardamonu (mielonego)
- 50 g mąki pszennej (⅓ szklanki)
- 50 g cukru (u mnie trzcinowego – ¼ szklanki)
- 50 g masła
- ok 20 g pistacji (grubo posiekanych – opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić kardamonowe ciasto krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 170 ℃ (termoobieg) lub 180℃ (tryb góra/dół).
- Foremkę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką lub np. bułką tartą.
- Jeśli pistacje masz w skorupce, to je obierz i odmierz pół szklanki orzechów bez skorupki.
- Zmieszaj razem mąkę, kardamon oraz proszek do pieczenia i sodę.375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1-2 łyżeczki kardamonu
Krok 2 – przygotowanie ciasta kardamonowego
- Masło zmiksuj razem z cukrem i wanilią na puszystą i gładką masę – ja miksuję kilka minut na najwyższych obrotach miksera.170 g masła, 200 g cukru pudru, 1 łyżeczka wanilii
- Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i każde krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera.3 jajka
- Dodaj do ciasta porcjami mąkę pszenną miksując krótko na wolnych obrotach.
- Mąkę dodawaj na zmianę z maślanką, aż dodasz je całe do ciasta.250 ml maślanki
- Przestań miksować, gdy widać jeszcze resztki mąki, wtedy tylko krótko przemieszaj ciasto łyżką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Krok 3 – przygotowanie pistacjowej kruszonki
- Pistacje zmiksuj malakserem albo blenderem na dość drobny proszek.ok 65 g pistacji
- Dodaj do nich pozostałe składniki kruszonki i krótko razem zmiksuj, albo zagnieć palcami.1 łyżeczka kardamonu, 50 g mąki pszennej, 50 g cukru, 50 g masła
- Wyłóż kruszonkę na wierzch ciasta – będzie jej sporo.
- Na koniec możesz dodatkowo posypać wierzch ciasta posiekanymi pistacjami.ok 20 g pistacji
Krok 4 – pieczenie ciasta kardamonowego
- Formę z ciastem wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez około godzinę – sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już dobrze upieczone w środku.
- Gotowe ciasto przestudź przed podaniem.
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Ciasto z kardamonem i pistacjami – uwagi
Przepis na to ciasto kardamonowe wypatrzyłam u Broma Bakery i gorąco zapragnęłam upiec je w swojej kuchni. Nie byłabym jednak sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała. I tak też było i tym razem. Sarah piekła ciasto w formie do babki z kominkiem. W przypadku tego ciasta konieczna by była foremka odpinana, więc ja postawiłam na tradycyjną podłużną formę keksową. Do tego odrobinę pozmieniałam składniki – głównie w kruszonce – znacząco obcięłam ilość dodawanego do niej cukru, bo jak dla mnie to go tam jest zdecydowanie za dużo. W takiej postaci ciasto smakowało nam wręcz obłędnie i mogę go polecić bez wyrzutów sumienia. Spróbuj koniecznie!
A jeśli uwielbiasz pistacje i wypieki z pistacjami, to upiecz moje pistacjowe ciasto z gruszkami – przepyszne!
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania ciasta kardamonowego?
Do upieczenia tego ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- cukier – do miksowania masła używam zwykle cukier puder, bo masło się bardzo ładnie i szybko napusza, możesz użyć zwykły cukier, ale jego miksowanie potrwa sporo dłużej niż cukru pudru
- maślanka – zamiast maślanki możesz użyć jogurt naturalny – taki o rzadszej konsystencji
- masło – do ciasta i do kruszonki niezbędne jest masło – ja użyłam masło extra 82%, ale możesz też ostatecznie użyć masło typu mix, albo nawet masło roślinne
- kardamon – potrzebujesz mielony kardamon, jeśli masz go w nasionach, to go zmiel – ja go mielę w młynku do kawy
Czy można zrobić to ciasto bez kardamonu?
Jeśli nie możesz nigdzie kupić kardamonu, albo nie przepadasz za tą przyprawą, to możesz zamiast niego użyć np. cynamon. Ale możesz też zrobić bardziej orzeźwiającą wersję cytrynową. Wtedy zamiast wanilii dodawanej do jajek dodaj trochę soku z cytryny lub aromatu cytrynowego. Możesz też dodać dla smaku skórkę startą z cytryny. Kruszonkę pistacjową zrób wtedy zupełnie bez przypraw – same pistacje, masło, mąka i cukier.
Czym zastąpić pistacje w cieście?
Nie masz pistacji? Użyj inne lubiane przez ciebie orzechy – mogą bo być orzechy laskowe czy też włoskie. Dobrze się również sprawdzą mielone migdały.
Jak przechowywać kardamonowe ciasto?
Ciasto, które nie zostanie zjedzone pierwszego dnia warto przełożyć do szczelnego pojemnika z pokrywką, albo przykryć kloszem. To zapobiegnie nadmiernemu obsychaniu ciasta i dłużej zachowa ono świeżość, miękkość i puszystość.
Ciasto z kardamonem i pistacjami możesz też zamrozić na około 3 miesiące.
Mam nadzieję, to to smakowite ciasto kardamonowe przypadnie ci do gustu i będziesz chętnie wracać do tego przepisu :) Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi uwagami w komentarzu pod przepisem :)
Ps. Przy okazji gorąco zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy i możesz je sobie łatwo zapisać na później.
Polecane przepisy z kardamonem
Jeśli lubisz kardamon, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy z tą aromatyczną przyprawą. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto z pistacjami i kardamonem przepis
Upiecz dziś ze mną bardzo proste i jednocześnie przepyszne ciasto kardamonowe z pistacjami. To ucierane ciasto maślane ma wspaniały aromat dzięki dodanemu do ciasta mielonemu kardamonowi. Słodka chrupiąca kruszonka na wierzchu zrobiona z mielonymi pistacjami dodaje ciastu wspaniałej tekstury oraz niebywałego smaku. Całość tworzy nie tylko smaczne, ale również pięknie się prezentujące ciasto. Z tym ciastem kardamonowym na pewno zrobisz wrażenie na swoich gościach. Spróbuj koniecznie! Zobacz mój dokładnie opisany przepis krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowań oraz z filmem video z przygotowań. Z moimi wskazówkami upieczenie ciasta z kardamonem będzie bardzo proste i przyjemne!