Śliwki zalej alkoholem i odstaw na kilka godzin (a najlepiej na noc) - ja zapomniałam o tym i po prostu podgotowałam śliwki w alkoholu aby zmiękły, a potem wystudziłam.
250 g suszonych śliwek, 100 ml amaretto
Ciasteczka rozkrusz i zmieszaj z rozpuszczonym masłem.
200 g ciasteczek amaretti, 80 g masła
Dno foremki o wielkości około 20/30 cm wylep masą ciasteczkową.
Śliwki zmiksuj - w razie potrzeby dodaj alkoholu, w którym się moczyły lub wody.
Wyłóż śliwki na spód z ciasteczek i delikatnie rozprowadź.
Żelatynę wsyp do mleka i poczekaj aż napęcznieje - wtedy podgrzej mleko w garnku albo w mikrofalówce.
3 łyżeczki żelatyny, 150 ml mleka
Twaróg zmiksuj krótko z żółtkami, cukrem i kawą.
500 g twarogu, 3 żółtka, 150 g cukru pudru, 80 ml espresso
Dodaj mleko z żelatyną i szybko zmiksuj.
Przelej masę na wierzch śliwek.
Sernik schłodź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny - tak aby masa stężała.
Przed podaniem sernik oprósz gorzkim kakao.
Uwagi
Jeśli nie masz czasu, to mus śliwkowy możesz zastąpić powidłami śliwkowymi :)