Przyszykuj foremkę do pieczenia sernika - ja spód wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki posmarowałam masłem i posypałam kaszą manną. Następnie spód i boki foremki z zewnątrz owinęłam trzema warstwami folii aluminiowej.
Wstaw w czajniku wodę do gotowania.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni - w trybie góra/dół.
Ciasteczka zmiksuj albo bardzo dokładnie rozgnieć i zmieszaj z rozpuszczonym masłem.
ok 180 g herbatników, 70 g masła
Wsyp ciasteczka do przygotowanej foremki i dokładnie wylep nimi spód foremki.
Do misy miksera przełóż twaróg, dodaj cukier i zmiksuj na średnich albo wolnych obrotach.
1 kg twarogu na serniki, 250 g cukru
W trakcie miksowania dodaj pojedynczo jajka - ciągle miksując - tylko do połączenia.
6 jajek
Na koniec dodaj wanilię oraz kwaśną śmietanę i krótko zmiksuj.
1 łyżecza wanilii, 60 ml śmietany
Przelej masę sernikową do foremki z ciasteczkami.
Foremkę włóż do większej wodoszczelnej foremki.
Wstaw dwie formy razem do nagrzanego piekarnika - wlej gorącą wodę do większej foremki i piecz tak sernik przez około 1,5 godziny.
Po upieczeniu piekarnik wyłącz, delikatnie uchyl drzwiczki (ja wkładam między nie większą łyżkę gumową) i tak zostaw sernik aż piekarnik wystygnie.
Wtedy schowaj sernik do lodówki aby się schłodził - przynajmniej na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem możesz sernik posypać tartą białą czekoladą, albo podać ze świeżymi owocami i bitą śmietaną.
Film
Uwagi
Sernik nowojorski możesz dodatkowo upiec z dodatkiem śmietanowej polewy - do jej zrobienia będziesz potrzebować 250 g kwaśnej śmietany (12-18%) i dwie łyżki cukru - śmietanę wymieszaj z cukrem i na około 10 minut przed końcem pieczenia sernika posmaruj nią wierzch sernika i podpiecz razem przez 10 minut.