Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Smaller
Normal
Larger
Kleckselkuchen, czyli placek z serem i makiem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na łaciate ciasto z makiem, twarogiem, wiśniami i kruszonką.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
hour
godz
Czas wykonania
45
minut
minut
2
hours
godz
Czas całkowity
3
hours
godz
45
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia niemiecka
Porcje
24
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm albo 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na spód ciasta:
400
g
mąki pszennej
(- 2 i 2/3 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
120
ml
mleka
120
ml
oleju
1
jajko
(rozmiar L)
100
g
cukru
(- pół szklanki)
olejek migdałowy
((do smaku))
250
g
twarogu sernikowego
składniki na nadzienie makowe:
100
g
maku
(zmielonego )
około 200
g
mleka
50
g
biszkoptów
(zmielonych lub bardzo rozdrobnionych)
2
łyżki
amaretto
cukier do smaku
(- dałam 4 czubate łyżki cukru pudru)
ewentualnie trochę rodzynek lub rozdrobnionych orzechów
składniki na masę serową:
250
g
twarogu sernikowego
50
g
cukru
1
łyżka
budyniu waniliowego
((proszku) lub mąki ziemniaczanej)
1
jajko
1
łyżka
amaretto
składniki na kruszonkę do ciasta
70
g
masła
(miękkiego (6 łyżek))
6
łyżek
mąki pszennej
6
łyżek
cukru kryształu
dodatkowo do ciasta
1
słoik
konfitury wiśniowej
((250 g))
Instrukcja
Jak zrobić nadzienie makowe do ciasta
Wsyp mak do rondelka, zalej mlekiem i podgotuj przez kilka minut - mak trzeba mieszać.
100 g maku,
około 200 g mleka
Dodaj do maku pozostałe składniki masy i wymieszaj - ostudź.
50 g biszkoptów,
2 łyżki amaretto,
cukier do smaku,
ewentualnie trochę rodzynek lub rozdrobnionych orzechów
Jak zrobić masę twarogową:
Zmiksuj krótko razem wszystkie składniki.
250 g twarogu sernikowego,
50 g cukru,
1 łyżka budyniu waniliowego,
1 jajko,
1 łyżka amaretto
Jak zrobić kruszonkę:
Wszystkie składniki zagnieć razem, tak aby lekko się razem zlepiły, ale zachowały sypkość.
70 g masła,
6 łyżek mąki pszennej,
6 łyżek cukru kryształu
Kleckeslkuchen wykonanie:
Zagnieć razem składniki ciasta.
400 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
120 ml mleka,
120 ml oleju,
1 jajko,
100 g cukru,
olejek migdałowy,
250 g twarogu sernikowego
Wylep nim dno foremki o wielkości 24/24 cm.
Posmaruj wierzch ciasta konfiturą wiśniową.
1 słoik konfitury wiśniowej
Łyżeczkami nakładaj na ciasto masę makową i masę sernikową - układając na przemiennie.
Wierzch posyp kruszonką.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu przestudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciasto z makiem i twarogiem, placek z makiem i twarogiem
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!